Nulandova: Nove sankcije Rusiji biće razarajuće

Većina sankcija je osmišljena protiv ruske odbrambene industrije

Podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila je da će nove zapadne sankcije Rusiji biti razarajuće.

"Imaćemo razornu novu rundu sankcija. Stotine i stotine i stotine njih u narednih nekoliko dana", izjavila je Nulandova na skupu Centra za strateške studije.

Prema njenim rečima, većina sankcija je osmišljena protiv ruske odbrambene industrije, a da bi se sprečila sva dosadašnja zaobilaženja mera Zapada protiv Ruske Federacije zbog njene Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Takođe, Sjedinjene Države će uvesti Ruskoj Federaciji i druge sankcije u vezi sa smrću kontroverznog ruskog novinara Alekseja Navaljnog.

Nulandova je inače ovog meseca boravila u Kijevu neposredno nakon glasina o smeni u ukrajinskom vojnom vrhu a što je potom i usledilo kada je Valerija Zalužnog zamenio Aleksandar Sirski.

U ukrajinskoj prestonici je tada najavila stratešku potrebu SAD da održe stabilan protok oružja ka frontu, kao i prebacivanje američke visokoprecizne vođene raketne municije GLSDB.

"Po pravilu, dolazak Nulandove u Kijev ne sluti na dobro. Sećamo se da je bilo tako 2014. kada je delila kolačiće", komentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, podsećajući na to da je američka političarka u doba Evromajdana, na glavnom ukrajinskom trgu, delila kolačiće demonstrantima.