Svet

Trampovi kandidati poraženi na Aljasci

Izbori između demokrata i republikanaca postali su manje važni od izbora "za" i "protiv" Trampa
Trampovi kandidati poraženi na Aljasciwww.globallookpress.com © Rod Lamkey

Senatorka iz redova Republikanske partije Liza Murkovski i predstavnica demokrata Meri Peltola pobedile su na američkim međuizborima na Aljasci, što je "poslednji u nizu velikih poraza za kandidate koje podržava bivši predsednik SAD Donald Tramp", piše Rojters.

Ni drugi liberalno orijentisani mediji ne kriju svoje oduševljenje, kao ni činjenicu da je izbor između demokrata i republikanaca postao manje važan od onog "za" i "protiv" Trampa - naročito od kada je bivši predsednik najavio da će se kandidovati na izborima 2024. godine.

Od imenovanja specijalnog tužioca koji će voditi istragu o Donaldu Trampu, preko Tviter inkvizicije koja podgreva virtuelne lomače zbog vraćanja naloga bivšem predsedniku, pa sve do tužbe za navodno seksualno zlostavljanje - kao da se ceo (američki) kosmos urotio da spreči Trampa da ponovo kroči u Belu kuću.

Otuda i komentari kojima su propraćeni poslednji rezultati međuizbora. Za Murkovski koja predstavlja Aljasku u Senatu od 2002. godine, čini se da nema značajnijeg dostignuća u karijeri od toga da je "prva republikanska senatorka koja je pozvala Trampa da podnese ostavku, nakon upada u Kapitol 6. januara, da bi kasnije glasala i za njegov opoziv". 

"Hvala, Aljasko, počastvovana sam što mi je još jednom ukazano poverenje", napisala je na Tviteru. 

Peltola, koja je inače prva iz redova starosedelaca Aljaske izabrana u Kongres, pobedila je dvoje republikanaca: bivšu kandidatkinju za potpredsednika Saru Pejlin i biznismena Nika Begiča.

Rojters podseća da je Pejlin, bivša guvernerka iz redova republikanaca, kandidaturom za potpredsednika 2008. nagovestila eru pokreta "Čajanka" i, kako tvrde, popločala put kojim će Tramp doći do Bele kuće.

Posle Peltoline pobede na ranijim izborima u avgustu protiv istih kandidata, i Pejlin - koju je Tramp podržao - i Begič pritiskali su jedno drugo da odustanu i daju ovom drugom šansu da pobedi demokrate.

Ipak, to se nije desilo, jer su oboje procenili da će bolje proći kod glasača na Aljasci koja ima jedan od najvećih procenata neopredeljenih birača.

Bilo kako bilo, ovo je veliki udarac za Trampovu kandidaturu 2024, zaključuje Rojters. Doduše, on je kamanju tek najavio, ali se čini da su njegovi protivnici već uveliko krenuli u trku.  

image