Svet

Zapadni lideri u Kijevu povodom godišnjice SVO: Čvrsto uz Ukrajinu, od Ursule na dar policijska kola

Zapada je posvećen da pomogne Ukrajini čak i kada ona pati od sve veće nestašice vojnih zaliha i beleži neuspehe na bojnom polju
Zapadni lideri u Kijevu povodom godišnjice SVO: Čvrsto uz Ukrajinu, od Ursule na dar policijska kolaGetty © Sean Gallup / Staff

Evropska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu sve dok ta zemlja ne bude konačno slobodna, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pošto je doputovala u Kijev, povodom obeležavanja dvogodišnjice ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Više nego ikad čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Finansijski, ekonomski, vojno, moralno. Dok zemlja konačno ne bude slobodna", objavila je Fon der Lajenova na Iksu.

Pored nje u prestonicu Ukrajine su doputovali i predsednici vlada Italije, Belgije i Kanade, Đorđa Meloni, Aleksandar de Kro i Džastin Trudo.

Njihovo prisustvo je osmišljeno kako bi podvuklo posvećenost Zapada da pomogne Ukrajini čak i kada pati od sve veće nestašice vojnih zaliha, što utiče na njen (ne)upeh na bojnom polju gde Moskva beleži sve veće teritorijalne dobitke, naveo je Rojters.

Fon der Lajenova je baš bila široke ruke što se tiče trenutne pomoći Ukrajini. Na Iksu je objavila da je ukrajinskoj policiji predato 50 novih vozila koje će im pomoći u radu.

"Da donesu bezbednost i stabilnost na teritorijama koje su oslobodile hrabre ukrajinske oružane snage i podrže stanovništvo. To je solidarnost EU na delu", konstatovala je ona.

Očekuje se da će Melonijeva i Trudo potpisati bezbednosne sporazume sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom svog kratkog boravka, u skladu s nedavnim dogovorima sa Francuskom i Nemačkom teškim na milijarde dolara.

Takođe, italijanska premijerka, kao predsedavajuća grupi G7, treba da održi video-konferenciju G7 na kojoj će govoriti i Zelenski, prenosi Ansa.

image