Šef kabineta Zelenskog: Ukrajina očekuje da će na leto dobiti poziv u NATO

Na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu 2023. godine, zemlje G7 su potpisale deklaraciju podrške Ukrajini

Šef kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Andrij Ermak, napisao je na Telegram kanalu da Kijev očekuje da će Ukrajina na leto dobiti poziv u NATO.

Prema njegovim rečima, dan ranije u Kijevu je održan poseban sastanak, na kom su prisustvovali i bivši britanski premijer Boris Džonson i bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski.

"Samo pozivom Ukrajine u NATO, Evropi i svetu će se dati prava šansa da se vrate istinskoj bezbednosti. Ukrajina nastoji da ga dobije na samitu Severnoatlantske alijanse u Vašingtonu na leto 2024. godine", napisao je Ermak.

Na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu 2023. godine, zemlje G7 su potpisale deklaraciju podrške Ukrajini.

Ugovor, koji su potpisale Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Japan, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija, uključuje obećanja da će delovati multilateralno i da će Ukrajini ponuditi dugoročne bezbednosne garancije.

Međutim, bezbednosne garancije koje se u njoj pominju ne predviđaju konkretne rokove za sprovođenje, baš kao i prethodna obećanja u vezi sa ukrajinskim članstvom u Alijansi.

Krajem avgusta 2023. godine, komentarišući pregovore o "bezbednosnim garancijama" za Kijev, sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da suština ovog procesa nije jasna, da se ne pominje zabrinutost Rusije, a bez njenog učešća rešavanje takvih pitanja biće jednostrano.