Svet

Angela Merkel: Nisam bila dovoljno moćna za pregovore s Putinom

Nemačka kancelarka i jedna od najmoćnijih žena globalne politike priznala je da na kraju mandata nije bila dovoljno jaka da "progura" pregovore sa Putinom
Angela Merkel: Nisam bila dovoljno moćna za pregovore s Putinomwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je pred specijalnu rusku vojnu operaciju u Ukrajini planirala da sazove pregovore sa Vladimirom Putinom. Odustala je, kako priznaje, jer je na kraju mandata uvidela da ne može mnogo da utiče na ruskog predsednika.

Kako je Merkelova otkrila za "Špigl", ideja je bila da ona i francuski lider Emanuel Makron sa Putinom održe razgovor u okviru Evropskog saveta leta 2021. godine. 

"Više nisam imala snage da to guram jer su svi znali da idem na jesen", rekla je Merkel, nekada jedna od najmoćnijih žena na svetu.

Ona je jeseni 2021, nakon 16 godina vlasti, predala državne uzde Olafu Šolcu.

Merkelova, koja tečno govori ruski, priznala je da je tokom oproštajne posete Moskvi avgusta 2021. godine osetila da više nema političku moć koju je imala tokom većeg dela mandata.

"Putin računa samo moć", rekla je ona za "Špigl", priznajući da je bilo "vreme za novi pristup", zbog toga što njena vlada ne napreduje samo u Ukrajini, već ni u sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji.

image