Svet

Novo pravilo Ukrajinske crkve: Ukoliko se molite na ruskom, napašće vas bolest i tuga

Kijev je, čini se, već počeo da primenjuje novi zakon o zabrani delovanja Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini
Novo pravilo Ukrajinske crkve: Ukoliko se molite na ruskom, napašće vas bolest i tugawww.globallookpress.com © Sadak Souici

Ukrajinska crkva objavila je i postavila obaveštenje na jednom od svojih hramova kojim upozorava vernike da se mole isključivo na ukrajinskom jeziku, a ne na ruskom, jer ukoliko se budu "ogrešili", na njih će se "obrušiti bolest i tuga". 

"Molimo vas da molitve čitate isključivo na ukrajinskom jeziku. Ukoliko ih budete čitali na ruskom, napašće vas bolest i tuga", piše na papiru, koji je okačen na vrata Saborne crkve Svetog Nikole u gradu Nikolajev. 

Pismo upozorenja ipak je završeno prizivanjem Božije blagodati za vernike. "Blagodat našega Gospoda Isusa Hrista neka bude sa svima nama", ipak su poželeli iz crkve.

Po svoj prilici, Kijev je, čini se, već počeo da primenjuje novi zakon o zabrani delovanja Ruske pravoslavne crkve (RPC) na teritoriji Ukrajine, iako on još uvek nije zvanično usvojen.

Ili je možda otišao i dalje od toga?

Izgleda da maltretiranja ruskih sveštenika i pretresi verskih objekata ipak nisu bili dovoljni, pa sada pretnju predstavlja i svaka izgovorena reč na ruskom.

Kako su prethodno preneli mediji, nacrt zakona o zabrani delovanja Ruske pravoslavne crkve predviđa potpunu zabranu delovanja verskih organizacija i institucija koje su deo ili u bilo kom obliku priznaju podređenost RPC u kanonskim, organizacionim i drugim pitanjima. Inicijatori ove inicijative poručuju da u njoj vide "još jedan korak ka slobodnoj i nezavisnoj Ukrajini".

image