Detaljan plan svrgavanja Zelenskog i novi strah Kijeva: Majdan – treći deo

Prema informacijama ukrajinskog komiteta za obaveštajne poslove, neprijatelj planira da "uzburka" situaciju u Ukrajini, a zatim da nanese vojni poraz Kijevu na istoku zemlje

Komitet za obaveštajne poslove pri kancelariji ukrajinskog predsednika očekuje da bi na proleće moglo da dođe do pokušaja svrgavanja Vladimira Zelenskog, čiji će legitimitet prethodno biti doveden u pitanje.

"Specijalna operacija 'Majdan 3' će dostići kulminaciju u periodu od marta do maja tekuće godine", preciziraju u saopštenju komiteta koje je objavljeno na Telegramu Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine. 

Prema njihovim informacijama Rusi će u narednim nedeljama pokušati da podstaknu sukob, kako unutar Ukrajine, tako i u drugim delovima sveta, a legitimitet Zelenskog posle 20. maja može biti doveden u pitanje.

Komitet takođe tvrdi da "neprijatelj planira da uzburka situaciju u Ukrajini do prve polovine juna", a zatim da nanese vojni poraz Kijevu na istoku zemlje.

Operacija "Majdan 3", kako navode, ima za cilj da demorališe Ukrajince, da poseje paniku među stanovništvom, da zabije klin između vojnog osoblja i civila, da natera svakoga da se svađa sa svakim, uključujući i predstavnike političkog vrha zemlje i civilnog društva.

S tim u vezi, Komitet je pozvao građane i zapadne partnere da pojačaju "sveobuhvatne mere bezbednosti".

Metoda "neprijatelja" je, kako se dalje navodi, da dovode u pitanje legitimnost vladinih odluka donetih u Ukrajini posle 20. maja, da širi paniku, očaj, da veštački suprotstavi civile i vojsku, da posvađa Ukrajinu i njene saveznike, da širi teorije zavere u društvu.

"Ukrajina se suočila sa objektivnom pretnjom postojanja kao država, kao nacija, kao zajednica slobodnih i ravnopravnih ljudi", priznaju u saopštenju.

U Ukrajini se aktivno raspravlja o pitanju legitimiteta vlasti, s obzirom na to da nije bilo parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji se ne mogu održati za vreme vanrednog stanja.

I zapadni partneri Ukrajine su zabrinuti da bi predsednički mandat Zelenskog uskoro trebalo da se završi. Zauzvrat, lideri opozicionih partija "Evropska solidarnost" i "Otadžbina" Petra Porošenka i Julije Timošenko došli su na ideju o stvaranju koalicione vlade kako bi sprečili krizu legitimiteta.

Kako smatraju pojedini opozicioni političari u Ukrajini, ustavna ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja, tada bi predsednička ovlašćenja, prema ustavu, trebalo da pređu na predsednika Vrhovne rade.

U utorak je list "Zerkalo nedelji", pozivajući se na izvore u administraciji, objavio da je kabinet predsednika pripremio tekst žalbe Ustavnom sudu Ukrajine u vezi sa legitimnošću ostanka Zelenskog na vlasti posle 20. maja.