Ishod izbora u Mičigenu odlučuje o Bajdenovom ostanku u Beloj kući?

"Neopredeljeni" Bajdenovu podršku Izraelu tumače kao nepoštovanje dugogodišnjeg doprinosa žitelja Sjedinjenih Država arapskog porekla američkom društvu

Više od 100.000 neopredeljenih glasova na izborima za demokratsku predsedničku nominaciju u Mičigenu precizan su pokazatelj da bi ova, tzv. kolebljiva država presudno mogla da utiče na ishod trke za prvog čoveka SAD u novembru.

Naime, radi se mahom o muslimanskim glasačima koji su uskratili podršku sadašnjem lideru SAD Džozefu Bajdenu zbog rata Izraela u Pojasu Gaze, a čiji su glasovi bili ključni za njegov trijumf 2020. godine, konstatuje "Aksios".

Dakle, "neopredeljeni" Bajdenovu podršku Izraelu tumače kao nepoštovanje dugogodišnjeg doprinosa žitelja Sjedinjenih Država arapskog porekla američkom društvu.

"Ovo nije arapsko pitanje. To nije muslimansko pitanje. Ovo je pitanje morala", rekao je gradonačelnik Dirborna Abdula Hamud uoči glasanja, a oglasio se potom i na Iksu, gde je istakao da je hiljade građana na ovaj način reklo – dosta.

"Vreme je da predsednik Bajden posluša Mičigen i uradi pravu stvar", poručio je Hamud.

Prvi čovek SAD je prethodno najavio da se nada da će Izrael i Hamas postići sporazum o prekidu vatre sledeće sedmice. Njegova administracija pokušava da obezbedi dogovor o razmeni talaca što podrazumeva i šestonedeljnu pauzu u borbama u Gazi koja treba da stupi na snagu pre početka Ramazana 11. marta.

Muslimanska zajednica u Mičigenu glasala je za republikance sve do američke invazije na Avganistan i Irak početkom 2000-ih, ali „Aksios“ ukazuje na to da bi značajno mogla da se vrati desno.