Svet

Makrone, kome si dao novac? Francuski predsednik pod lupom finansijskog tužioca

Istraga je pokrenuta zbog navodnog nezakonitog finansiranja kampanje od strane konsultantske kuće "Mekinzi"
Makrone, kome si dao novac? Francuski predsednik pod lupom finansijskog tužiocawww.globallookpress.com © Alexis Sciard

Finansijski javni tužilac u Francuskoj pokrenuo je istragu zbog navodnog nezakonitog finansiranja kampanje francuskog predsednika Emanuela Makrona 2017. godine i veza sa američkom konsultantskom grupom "Mekinzi", preneo je list "Parizien".

Tužilaštvo je potvrdilo da je proširilo postojeću istragu o navodnim poreskim prevarama "Mekinzija" kako bi otkrilo kakvu je ulogu imala ta konsultantska grupa tokom predizbornih predsedničkih kampanja 2017. i 2022. godine, prenosi Rojters.

Iz tužilaštva navode da istraga nije usmerena protiv Makrona. Međutim, "Parizien" ocenjuje da je u pitanju "najosetljivija sudska istraga u ovom trenutku" i to baš zato "jer cilja francuskog predsednika". 

"Iako se njegovo ime ne pominje u tekstu finansijskog javnog tužioca Žan-Fransoa Bonera, jedini političar koji je do sada javno inkriminisan u ovom slučaju je Emanuel Makron", piše francuski "Figaro" i podseća da "s obzirom na potpuni i apsolutni imunitet koji daje status predsednika Republike, Makron ni u kom slučaju ne može biti saslušan, u bilo kom postupku, za sve vreme svog mandata".

"Figaro" navodi i reči "bliskog prijatelja predsednika republike", koji je izjavio da "se godinama bavio računima stranke" i da je "veoma miran".

Makronova kancelarija saopštila je da je informisana o postojanju istrage i da "tužioci sada moraju da obavljaju svoj posao potpuno nezavisno", dok "Mekinzi" negira umešanost u bilo kakve nezakonite radnje.

Opozicija je ranije optužila Makronovu vladu da previše novca troši na finansiranje međunarodnih konsultantskih kuća koje plaćaju malo ili nimalo poreza u Francuskoj.

Milioni evra preko javnih ugovora 

Prva istraga pokrenuta je nakon što je francuski Senat ranije ove godine izneo tvrdnju da firma "Mekinzi" nije platila korporativne poreze u Francuskoj između 2011. i 2020. godine, dok u Francuskoj ostvaruje godišnji promet od nekoliko stotina miliona evra.

Parlamentarci su otkrili i da su se vrednosti ugovora zaključenih između države i konsultantskih kompanija uopšte "više nego udvostručili" između 2018. i 2021. da bi prošle godine dostigli rekordnu sumu od milijardu evra, podseća francuski "Mond". 

Ovaj list je prošle godine izveštavao o tome da "Mekinzi" stoji "u senci mnogih odluka, od formiranja pokreta 'U marš' koji je pobedio na predsedničkim izborima 2017. godine, do strategije vakcinacije protiv korone". Istraga "Monda" otkrila je i "dobrovoljno učešće nekoliko rukovodilaca 'Mekinzija' u predsedničkoj kampanji Emanuela Makrona 2016-2017".

Ipak, daleko od toga da je američka konsultantska kuća jedina koju prate kontroverze u Francuskoj, piše "Mond" i navodi da je kompanija dobila "između 28 i 50 miliona evra preko javnih ugovora između 2018. i 2022. godine, što je daleko iza konkurenata kao što su 'Eurogrup' ili 'Kapgemini'".

image