Makrone, kome si dao novac? Francuski predsednik pod lupom finansijskog tužioca

Istraga je pokrenuta zbog navodnog nezakonitog finansiranja kampanje od strane konsultantske kuće "Mekinzi"

Finansijski javni tužilac u Francuskoj pokrenuo je istragu zbog navodnog nezakonitog finansiranja kampanje francuskog predsednika Emanuela Makrona 2017. godine i veza sa američkom konsultantskom grupom "Mekinzi", preneo je list "Parizien".

Tužilaštvo je potvrdilo da je proširilo postojeću istragu o navodnim poreskim prevarama "Mekinzija" kako bi otkrilo kakvu je ulogu imala ta konsultantska grupa tokom predizbornih predsedničkih kampanja 2017. i 2022. godine, prenosi Rojters.

Iz tužilaštva navode da istraga nije usmerena protiv Makrona. Međutim, "Parizien" ocenjuje da je u pitanju "najosetljivija sudska istraga u ovom trenutku" i to baš zato "jer cilja francuskog predsednika". 

"Iako se njegovo ime ne pominje u tekstu finansijskog javnog tužioca Žan-Fransoa Bonera, jedini političar koji je do sada javno inkriminisan u ovom slučaju je Emanuel Makron", piše francuski "Figaro" i podseća da "s obzirom na potpuni i apsolutni imunitet koji daje status predsednika Republike, Makron ni u kom slučaju ne može biti saslušan, u bilo kom postupku, za sve vreme svog mandata".

"Figaro" navodi i reči "bliskog prijatelja predsednika republike", koji je izjavio da "se godinama bavio računima stranke" i da je "veoma miran".

Makronova kancelarija saopštila je da je informisana o postojanju istrage i da "tužioci sada moraju da obavljaju svoj posao potpuno nezavisno", dok "Mekinzi" negira umešanost u bilo kakve nezakonite radnje.

Opozicija je ranije optužila Makronovu vladu da previše novca troši na finansiranje međunarodnih konsultantskih kuća koje plaćaju malo ili nimalo poreza u Francuskoj.

Milioni evra preko javnih ugovora 

Prva istraga pokrenuta je nakon što je francuski Senat ranije ove godine izneo tvrdnju da firma "Mekinzi" nije platila korporativne poreze u Francuskoj između 2011. i 2020. godine, dok u Francuskoj ostvaruje godišnji promet od nekoliko stotina miliona evra.

Parlamentarci su otkrili i da su se vrednosti ugovora zaključenih između države i konsultantskih kompanija uopšte "više nego udvostručili" između 2018. i 2021. da bi prošle godine dostigli rekordnu sumu od milijardu evra, podseća francuski "Mond". 

Ovaj list je prošle godine izveštavao o tome da "Mekinzi" stoji "u senci mnogih odluka, od formiranja pokreta 'U marš' koji je pobedio na predsedničkim izborima 2017. godine, do strategije vakcinacije protiv korone". Istraga "Monda" otkrila je i "dobrovoljno učešće nekoliko rukovodilaca 'Mekinzija' u predsedničkoj kampanji Emanuela Makrona 2016-2017".

Ipak, daleko od toga da je američka konsultantska kuća jedina koju prate kontroverze u Francuskoj, piše "Mond" i navodi da je kompanija dobila "između 28 i 50 miliona evra preko javnih ugovora između 2018. i 2022. godine, što je daleko iza konkurenata kao što su 'Eurogrup' ili 'Kapgemini'".