Svet

Nezavisnost pravosuđa i američka demokratija: Trampa sa glasačkog listića izbacuje sudija demokrata

Osporavanje Trampove kandidature u Ilinoisu predvodila je liberalna lobi grupa "Fri spič for pipl", koja je pozdravila je presudu kao "istorijsku pobedu"
Nezavisnost pravosuđa i američka demokratija: Trampa sa glasačkog listića izbacuje sudija demokrataGetty © Photo by Seth Wenig-Pool/Getty Images

Bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu je presudom zabranjeno da se nađe na glasačkim listićima na predizbornima Republikanske partije u državi Ilinois. Ovu odluku donela je sudija Trejsi Porter, koja je, sudeći po njenoj zvaničnoj biografiji, "ponosna tetka i surogat majka dve nećake i dva nećaka" i - članica protivničke Demokratske partije. 

Kako prenosi "Njuzvik", Porter se pridružila Okružnom sudu okruga Kuk u Ilinoisu u novembru 2021, a njen sadašnji mandat ističe u decembru 2028. godine.

Pre toga je radila kao advokat i profesor prava u Njujorku i Ilinoisu. 

Osporavanje Trampove kandidature u Ilinoisu predvodila je liberalna lobi grupa "Fri spič for pipl", koja je pozdravila je presudu kao "istorijsku pobedu".

Tramp uložio je danas žalbu na odluku suda u Ilinoisu kojom mu je zabranjeno učešće na unutarstranačkim izborima Republikanske stranke u toj saveznoj državi zbog navodne uloge u napadu na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine.

Trampovi advokati zatražili su od Apelacionog suda da poništi odluku Trejsi Porter kojom je on uklonjen sa glasačkog listića, prenosi američka televizija CBS.

Portparol Trampove kampanje, najvećeg favorita za kandidaturu Republikanske stranke na predsedničkim izborima u novembru, poručio je da je reč o "neustavnoj presudi, na koju će se žaliti".

Trampu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Kolorado i Mejn, ali se očekuje da Tramp i na te presude uloži žalbe.

Ustav SAD zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav SAD, a zatim se "upustili u pobunu, ili pružili pomoć ili podršku neprijateljima".

Demokrate se već mesecima trude da diskvalifikuju Trampa na predstojećim predsedničkim izborima, pozivajući se na 14. Amandman Ustava SAD. Usvojen posle građanskog rata 1861-65, Ustavom se predviđa da svako ko je vodio "ustanak" protiv SAD ne može da obavlja državne dužnosti.

Demokrate su opisale nerede u američkom kongresu 6. januara 2021. kao "ustanak", ali Trampovi advokati tvrde da to nije tačno, i da bivši predsednik za to ni nije ni optužen ni osuđen.

Prethodno su države Kolorado i Mejn pokušale da Trampa diskvalifikuju po istoj osnovi, vodeći se tužbama nevladinih organizacija iza kojih stoji Demokratska stranka.

image