"Politiko": Gert Vilders dobija podršku poljoprivrednika, košmari centrista se ostvaruju

Holandski poljoprivrednici u Vildersu vide spas od oštrih ekoloških mera EU, a koji su jedan od ključnih razloga zašto se protesti poljoprivrednika šire Starim kontinentom

Desničar Gert Vilders i njegova Partija za slobodu (PVV) nisu uspele da nađu koalicione partnere sa kojima bi formirali vladu, ali ih osvajanje podrške nezadovoljnih holandskih farmera dovodi bliže tom cilju.

"Želimo da formiramo novu koaliciju, po mogućnosti sa (centrističkim) desnim partijama", kaže šefica Poljoprivredno-građanskog pokreta (BBB) Karolin van der Plas za "Politiko" i dodaje da treba "poštovati" izbornu volju građana koja dovela Vildersovu stranku na prvo mesto.

Vilders, koga politički protivnici i zapadni mediji glavnog toka smatraju ekstremnim desničarom, odneo je pobedu na izborima nakon kampanje koja se zasnivala na evroskepticizmu, suzbijanju imigracije, i protivljenju politike Brisela prema Moskvi u sukobu u Ukrajini. Vilders je izazvao posebnu kontroverzu predlaganjem tri "islamofobna" zakona, koje je, međutim, povukao nakon pobede na izborima. 

"Ne slažemo se sa svime za šta se PVV zalaže, ali Vilders je povukao mnoge svoje stavove i predloge. To nam uliva pouzdanje u za ubuduće", rekla je van der Plas.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg poljoprivrednici preferiraju Vildersa je to što bi, kako navodi "Politiko", u slučaju da Partija za slobodu ne uspe da formira vladu, mandat dobila koalicija laburista i zelenih, čiji se lider Frans Timermans zalaže za oštrije zakone za zaštitu životne sredine širom Evrope. 

Međutim, "Politiko" napominje da će Vildersu biti potrebno više od podrške Poljoprivredno-građanskog pokreta za formiranje vlade, a pregovori sa Novim društvenim ugovorom do sada nisu urodili plodom.