Nemačka u UN promoviše rezoluciju protiv Irana

Predstavnik iranske vlade kritikovao je zapadne države kao arogantne i licemere i više puta isticao Nemačku kao vodeću

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok najavila je pokretanje akcije protiv Teherana u Savetu UN, kako bi se stvorili uslovi za rezoluciju kojom se Iran osuđuje za nasilje nad demonstrantima. 

Ona želi da pojača pritisak na Teheran zbog načina na koji se iranska vlada nosi s protestima u toj zemlji. Na zahtev Nemačke i Islanda, Savet će danas glasati o rezoluciji koja poziva na nezavisnu istragu o situaciji u Iranu od strane stručnjaka UN. Očekuje se da će ovaj predlog podržati oko 50 zemalja.

Berbok želi da govori prva i promoviše rezoluciju o kojoj će se glasati kasnije tokom večeri. Nacrt osuđuje nasilnu akciju i poziva vladu u Teheranu da posebno zaštiti ljudska prava žena. Osim toga, istrage o situaciji u Iranu trebalo bi da sprovode stručnjaci UN. 

Predstavnik iranske vlade kritikovao je zapadne države kao arogantne i licemere i više puta isticao Nemačku kao vodeću. 

Iranska zastupnica za prava žena i porodična pitanja Kadijeh Karimi rekla je da ove zemlje sankcijama krše ljudska prava Iranaca, koje su mnoge koštale života. Zbog toga oni nemaju nikakav moralni kredibilitet. Pored toga, strane sile su pokušale da destabilizuju zemlju. U Iranu žene imaju jednake mogućnosti u svim oblastima privatnog i javnog života.

Na drugoj strani, Berbok je naglasila da ljudska prava ne ostavljaju prostora za tumačenje. 

Iran pokušava da se odbrani od postupaka Nemačke i želi da ubedi države članice Saveta za ljudska prava da odbace rezoluciju. 

Ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan rekao je u sredu da se SAD, Nemačka, Britanija i Francuska mešaju u unutrašnje stvari Irana. 

Podsetimo, nakon dramatične smrti 22-godišnje Iranke Maše Amini u policijskom pritvoru u septembru, u zemlji su izbile demonstracije i protesti, koji su ubrzo prerasli u nemire.