Svet

Tramp poziva Bajdena da polaže kognitivni test: Saznaćemo zašto donosiš užasne odluke

Svi predsednici ili oni koji žele da postanu predsednici treba obavezno da polože ovaj test, poručio je Tramp
Tramp poziva Bajdena da polaže kognitivni test: Saznaćemo zašto donosiš užasne odluke© Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp poručio je danas da predsednik SAD Džozef Bajden "mora da polaže kongitivni test".

"Pokvareni Džo Bajden mora da polaže kongitivni test. Možda bismo tako uspeli da saznamo zašto donosi tako užasne odluke", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Istina".

Dodao je da je on već uradio dva testa - "oba bez greške", prenosi portal Hil.

"Svi predsednici ili oni koji žele da postanu predsednici treba obavezno da polože ovaj test", poručio je Tramp.

Bajdenovi kritičari zatražili su veću transparentnost od Bele kuće kada je reč o njegovom zdravlju, fizičkom i mentalnom, nakon nedavnog izveštaja specijalnog tužioca Roberta Hura u kojem se, između ostalog, navodi da je američki predsednik "dobronamerni stariji čovek sa lošim pamćenjem".

Bajden i Tramp posetili granicu SAD i Meksika, pitanje migranata jedno od ključnih

Bajden i Tramp posetili su istoga dana granicu SAD i Meksika, u vreme kada je veliki priliv migranata postao jedno od najvažnijih pitanja za glasače.

Bajden je posetio pogranični grad Braunsvil u Teksasu, u nameri da podseti birače da su republikanci u Kongresu odbacili dvostranački predlog o jačanju imigracionih mera, nakon što im je Tramp rekao da ne izglasaju zakon kako Bajden ne bi ostvario političku pobedu, prenosi Glas Amerike.

Braunsvil je region gde se broj ilegalnih ulazaka u SAD znatno smanjio proteklih godina.

Predsednik je u Braunsvilu pozvao Trampa da mu se pridruži u pronalaženju rešenja za probleme imigracije u SAD, prenosi Glas Amerike.

"Usaglasite se umesto što članovima Kongresa govorite da blokiraju ovaj predlog. Pridružite mi se ili ću se ja pridružiti vama ukazujući Kongresu da usvoji ovaj dvostranački predlog zakona o bezbednosti granica. Možemo to da uradimo zajedno", rekao je Bajden.

On je pozvao članove Kongresa da ponovo razmotre stavove o dvostranačkom predlogu za rešavanje krize na granici, pošto je blokiran u Senatu, u velikoj meri i zbog protivljenja Donalda Trampa.

"Senat treba da preispita svoj stav, a članovi koji mu se protive politizaciju treba da ostave po strani. Dogovor je bio gotovo postignut, a onda ga je skrajnulo strančarenje. Kompromis je koristan korak u rešavanju problema imigracije”, poručio je Bajden i dodao: "Potrebno je da delujemo". 


Bivši predsednik Tramp obišao je Igl Pes, jedno od najprometnijih područja za ilegalni prelazak iz Meksika u Ameriku, a kao opasnost je označio dolazak migranata u SAD.

Tramp, oštar kritičar granične politike američke administracije, u govoru u parku Šelbi nastojao je da poveže porast stope kriminala u Americi sa porastom priliva ilegalne imigracije.

"To su ljudi koji u nađu zemlju dolaze iz zatvora, mentalnih ustanova. Oni su teroristi i to je užasno", rekao je Tramp.

Nekoliko stotina Trampovih pristalica se okupilo noseći transparente na kojima je pisalo "Učinimo Ameriku ponovo velikom" i "Nema predaje".

Bajden je započeo mandat u Beloj kući 2021. godine obećanjem da će ukinuti tvrdu imigracionu politiku koju je vodio Tramp, ali je u međuvremenu zauzeo oštriji pristup.

Pod pritiskom republikanaca, koji ga optužuju da ne uspeva da kontroliše granicu, Bajden je pozvao Kongres prošle godine da izdvoji veća sredstva za sprovođenje zakona i najavio da će "zatvoriti granicu" ako dobije nova ovlašćenja da migrante vrati sa granice.

image