Svet

Britanci iskeširali više od 400 miliona evra paravojnim formacijama u Avganistanu

Dugoročni uspeh britanskog programa pomoći Avganistanu je pod znakom pitanja, navodi se u izveštaju nezavisne komisije
Britanci iskeširali više od 400 miliona evra paravojnim formacijama u Avganistanuwww.globallookpress.com © XinHua/Saifurahman Safi

Velika Britanija je dala više od 400 miliona evra avganistanskim paravojnim formacijama koje se sumnjiče za mučenja i iznude, pokazuje izveštaj nezavisne komisije koja ispituje uticaj britanske pomoći u inostranstvu.

Novac je do njih stizao preko Nacionalne policije Avganistana (NPA), organizacije koja se navodno bori protiv talibana, međutim "Dejli ekspres" navodi da brojni izveštaji nevladinih organizacija ukazuju na to da je upravo NPA sklona korupciji, proizvoljnom pritvaranju ljudi, ali i ubistvima bez sudske presude.

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da je NPA radila i na regrutovanju dečaka zarad seksualnog zlostavljanja, te da su oni koji bi se žalili policiji bili kažnjeni zbog izvršenja "moralnog zločina".

Iako je London slao novac u okviru međunarodnih napora da se Avganistan stabilizuje i izgradi funkcionalna država, izveštaji pokazuju da je načinjen "ograničen pomak" kada je reč o sprovođenju građanskog zakona.  

"Pronašli smo dokaze o brojnim pokušajima da se prekine sa slanjem pomoći koji su odbačeni na najvišim instancama u vladi Ujedinjenog Kraljevstva", navodi komisija i dodaje da novčana pomoć britanske vlade ne bi trebalo da bude korišćena za operacije paravojnih formacija "jer to dovodi do neprihvatljivog rizika od nanošenja štete".

"Dugoročni uspeh britanskog programa pomoći Avganistanu je pod znakom pitanja zbog neuspeha da se uspostavi održiva avganistanska država", zaključuje se u izveštaju komisije.

Sa druge strane, iz Forin ofisa poručuju da je pomoć Ujedinjenog Kraljevstva poboljšala zdravstveni sistem, povećala broj dece koja su se upisala u školu, kao i da je humanitarna pomoć pružena najugroženijima.

"Pozdravljamo izveštaj komisije i daćemo zvaničan odgovor u dogledno vreme", navodi se u odgovoru Forin ofisa.

image