Finska želi sukob širih razmera: Ukrajina slobodno može da bombarduje Rusiju našim oružjem

Helsinki je takođe pozvao Nemačku da "ozbiljno razmisli" o slanju krstarećih raketa dugog dometa "taurus" Kijevu

Ukrajina može da koristi oružje koje je obezbedila Finska da gađa ciljeve na ruskom tlu, rekli su visoki zvaničnici u Helsinkiju.

Finski ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da njegova zemlja nije postavila nikakva ograničenja u pogledu toga šta Ukrajina može da uradi sa oružjem koje im šalju, prenela je finska televizija "Ile". Hakanen je dodao da su blokade nametnule uglavnom zemlje koje su Ukrajini obezbedile sisteme naoružanja dugog dometa.

"Ukoliko bude potrebno, Ukrajina bi takođe trebalo da udari vojne ciljeve na ruskoj strani. To je potpuno legitimna odbrambena bitka koju Ukrajina vodi. Povelja UN dozvoljava da se vojni ciljevi napadnu preko kopnenih granica", rekao je Juka Kopra, predsednik finskog parlamentarnog odbora za odbranu.

Komentari zvaničnika Helsinkija su dijametralno suprotni od stava drugih zapadnih zemalja, uključujući Nemačku čiji kancelar Olaf Šolc okleva sa slanjem krstarećih raketa dugog dometa "taurus" Ukrajini, iz straha da bi Kijev mogao da to oružje upotrebi za gađanje ciljeva duboko u Rusiji i čime bi Nemačka bila direktno uvučena u sukob.

"Ohrabrujem Nemačku da to ozbiljno razmotri. Nemačka vlada zna da bi oni (taurusi) bili od velike važnosti", rekao je Hakenen.