Osnivač "Blekvotera": Nećete nadvladati ruskog medveda

Moramo da okončamo ovaj sukob jer jedino što Ukrajina trenutno radi je uništavanje sopstvene demografije, smatra Erik Prins, osnivač američke privatne vojne kompanije "Blekvoter"

Zapad bi trebalo da okonča sukob u Ukrajini što je pre moguće, jer nije u stanju da nadmaši rusku odbrambenu industriju, izjavio je Erik Prins, osnivač američke privatne vojne kompanije "Blekvoter".

Tokom svog gostovanja na podkastu "PBD", Prins - koji je bio generalni direktor pomenute vojne kompanije do 2009. godine i sada predvodi privatni investicioni fond "Frontier risors grup" - izrazio je sumnju u mogućnost da Kijev, zajedno sa svojim zapadnim partnerima može da prevagne u sukobu sa Rusijom, koji je ušao u treću godinu.

"Moramo da okončamo ovaj sukob, jer jedino što Ukrajina trenutno radi je uništavanje sopstvene demografije", rekao je on i dodao da "konflikt trenutno proždire sledeću generaciju ukrajinskog ljudstva, koja se ne može zameniti".

"Zapadne odbrambena industrija je patetična i neće uspeti da nadvlada ruskog medveda u konvencionalnom ratu", smatra Prins.

Prema mišljenju osnivača "Blekvotera" i bivšeg pripadnika specijalnih snaga Mornaričkog korpusa SAD, u ovim okolnostima "ružan mir" i zamrzavanje konflikta bi bili bolja opcija i za Kijev i za njegove zapadne saveznike, nego "bilo šta što predstavlja ideju idealnog rata", dodajući "neka Rusija zadrži Krim, Donjeck, Lugansk, štagod".

Međutim, Prins nije pomenuo Hersonsku i Zaporošku oblast, koje su kao i prethodno pomenute oblasti održale referendume o priključivanju Rusiji 2022. godine.

"Nije obaveza američkih poreskih obveznika da potroše još stotina milijardi na Ukrajinu, kada je zabeležen visok stepen korupcije i nije ostvaren nikakav rezultat", rekao je on.

U međuvremenu, sa Prinsom se složio i Ilon Mask, koji je na društvenoj mreži Iks komentarišući izjavu osnivača "Blekvotera" napisao: "Nažalost, to je tačno".