Svet

Nove muke francuske odbrambene industrije: Fali im barut

Proizvodnja baruta je ključni deo tzv. "artiljerijske koalicije", oformljene u januaru kako bi se obezbedila isporuka artiljerijske municije ukrajinskoj vojsci
Nove muke francuske odbrambene industrije: Fali im barutGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Kompanije francuskog vojnoindustrijskog kompleksa suočavaju se sa velikim nedostatkom baruta neophodnog za proizvodnju municije velikog kalibra za ukrajinsku vojsku, prenosi BFM TV.

Prema pisanju francuskog medija, konkretno kompanija "Eurenko" koja je jedan od glavnih snabdevača baruta francuske industrije, je tokom proteklih nekoliko godina znatno smanjio proizvodnju, deo proizvodnih kapaciteta je čak izmešten u Švedsku, dok je određena količina baruta kupovana od susednih zemalja – Italije, Nemačke i Švajcarske.

Kako bi ponovo "oživeo" proizvodnju preko potrebnog materijala, ministar oružanih snaga Francuske Sebastijan Lekorn je još pre godinu dana najavio da će ovi kapaciteti biti vraćeni u Beržerak, gde se nalazi proizvodni pogon "Eurenka". Prema rečima ministra oružanih snaga, modernizovano postrojenje pomenute kompanije trebalo bi da počne sa radom tek 2025. godine i imaće zadatak da proizvodi 1.200 tona baruta godišnje.

Podsećanja radi, proizvodnja baruta je ključni deo tzv. "artiljerijske koalicije", oformljene u januaru kako bi se obezbedila isporuka artiljerijske municije ukrajinskoj vojsci.

Ova koalicija rezultat je neuspeha država EU da ispune obećanje dato u martu 2023. da će do kraja prve četvrtine 2024. godine isporučiti Kijevu milion artiljerijskih granata, a do sada su uspele da isporuče trećinu od ove količine.

image