Svet

Prijatelj Tonija Blera, renesansni čovek: "Fajnenšel tajms" o baronu Džejkobu Rotšildu

Bio je Rotšild i pričao je kao neko iz više klase, ali je bio skroman i sa njim se lako razgovaralo, rekao je njegov veliki prijatelj Toni Bler
Prijatelj Tonija Blera, renesansni čovek: "Fajnenšel tajms" o baronu Džejkobu RotšilduGetty © Country Life / Contributor

Kada je prošlog maja lord Džejkob Rotšild organizovao ručak povodom 100. rođendana bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, u svom dvorcu iz 19. veka u okolini Bakingemšira, okupili su se bivši britanski premijeri Toni Bler i Džon Mejdžor, titan privatnog kapitala Stiven Švarcman, medijski baroni Rupert Mardok i Majkl Blumberg i istoričari Najal Ferguson i Sajmon Šama.

"Džejkob je bio najbolji i najpametniji u generaciji i zauzimao je jedinstvenu poziciju u finansijama, kulturi i filantropiji", rekao je Švarcman za "Fajnenšel tajms", a rođendanski ručak je pokazao Rotšildovu "zapanjujuću moć okupljanja" i "zanimljivu i raznoliku" prirodu mnogih koje je smatrao prijateljima.

Četvrti baron Rotšild, koji je umro u 87. godini, bio je dinamičan investitor, kolekcionar i filantrop sa mrežom bez premca i šarmom bez napora, koji se odvojio od porodične banke da bi stvorio sopstvenu finansijsku imperiju, navodi "Fajnenšel tajms" u nekrologu milijarderu.

Rođen 1936. godine, bio je deo velike evropske jevrejske finansijske dinastije koja je započela sa Majerom Amšelom Rotšildom 1760-ih i traje već sedam generacija. 

Džejkob je od svoje majke Barbare Hačinson nasledio estetski senzibilitet. Kada su se njegovi roditelji razveli, Rotšildova majka se ponovo udala za grčkog slikara Nikolasa Giku, i on je odrastao okružen umetnicima i intelektualcima.

Rotšildovo vaspitanje bilo je privilegovano, ali daleko od jednostavnog. U detinjstvu je patio od dečje paralize i bio je maltretiran na Iton koledžu tokom 1950-ih, kada je antisemitizam još bio rasprostranjen među engleskim višim slojevima. Pohađao je i Oksford. Nakon Oksforda, Rotšild je počeo da radi u porodičnoj banci ali se oko planova da proširi poslovanja banke sukobio sa rođakom Evelin de Rotšild.

Frustriran što mu planovi nisu prošli, Rotšild je krenuo samostalno 1980. godine, prodavši svojih 11 odsto udela u NM Rotšild za 6,6 miliona funti i izgradivši "RIT Kapital Partners", investicioni trust koji kombinuje javne i privatne investicije kojim je predsedavao od 1988. do 2019. Njegova tržišna kapitalizacija je rasla od 80 miliona funti 1980. do oko tri milijarde funti danas, podstaknuta snažnim performansama i podržana bazom akcionara od više od 15.000 klijenata.

Pokušao je da kupi "Britiš Amerikan tabako" 1989. da bi dve godine kasnije osnovao sadašnji "Sent Džejms plejs", najvećeg britanskog menadžera bogatstva.

RIT je postao sredstvo za Rotšilda da investira svuda gde je video prilike. Rano je uočio potencijal rizičnog kapitala i bio je investitor od prvog dana u "Sekvoja kapital", "Benčmark kapital", kao i azijsko-pacifički fond za privatni kapital "Hilhaus investment". RIT je osnovao hedž fond "Lansdaun partners", menadžera imovine GAM i "Geti".

"Džejkob je zaista bio renesansni čovek", kaže Hauard Marks, suosnivač kompanije "Okutri kapital menadžment" vredne 189 milijardi dolara. "Imao je veoma aktivan um i veliku radoznalost. Bio je veoma dobar investitor, otvoren za različita i malo poznata tržišta".

Rotšild je takođe bio istaknuti pokrovitelj umetnosti. Vlasništvo nad imanjem Vadesdon - koje je 1880-ih izgradio Ferdinand de Rotšild - pokazalo se kao odličan kreativni izlaz za njega. Nasledio je imanje 1988. i finansirao ga i u njemu zabavljao sve od kralja Čarlsa i kraljice Kamile do Klintonovih, Vorena Bafeta, Madone, Džejmsa Dajsona i Arnolda Švarcenegera.

"Bio je Rotšild i pričao je kao neko iz više klase, ali je bio skroman i sa njim se lako razgovaralo", rekao je Toni Bler za "Fajnenšel tajms".

U Vadesdonu je bilo izložen veliki deo njegove kolekcije: uključujući dela Alberta Đakometija, Lusijana Frojda, Gerčina, Bridžit Rajli i Dejvida Hoknija. Oni su bili suprotstavljeni savremenim komadima i avangardnim narudžbama, kao što je svadbena torta od 12 metara napravljena od 25.000 ručno rađenih keramičkih pločica.

Rotšild je 1985. imenovan za predsednika poverenika Nacionalne galerije koju je preuredio. Potom je bio predsednik Memorijalnog fonda nacionalne baštine (1992-1998), gde je nadgledao donacije u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde funti. Pomogao je restauraciju Somerset hausa, jednog od londonskih neoklasičnih dragulja, i pretvorio ga u centar za vizuelne umetnosti...

Rotšild je takođe bio aktivan u Izraelu, obavljajući funkciju predsednika Jad Hanadiva, porodične filantropske fondacije sa sedištem u Izraelu, od 1989. do 2018. Ona je obezbedila sredstva za izgradnju Kneseta, Vrhovnog suda i nove zgrade Nacionalne biblioteke, završene prošle godine.

"Džejkob je bio strastveni pristalica Izraela, ali je uvek podržavao pravdu za Palestinu i mnogo je vodio računa o tome šta se može učiniti da se uspostavi mir", kaže Bler.

Rotšild je najpoznatije ime u finansijama premostio intelektualnom radoznalošću koja je trajala do samog kraja, navodi "Fajnenšel tajms". Prema Bleru, "na jednom nivou Džejkob bi mogao da izgleda veoma veličanstven... ali su ga zanimali ljudi, zanimali su ga svi i sve."

image