Svet

"Špigl": Pistorijus namerava da vrati obavezni vojni rok u Nemačku

Nemački list prenosi da ministar vojni ovom inicijativom želi da doprinese "ukupnoj otpornosti društva", te da je u opciji švedski model obavezne regrutacije
"Špigl": Pistorijus namerava da vrati obavezni vojni rok u Nemačku© Tanjug/Daniel Löb/dpa via AP

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus planira da uvede obavezno služenje vojnog roka u toj zemlji pre narednih izbora za Bundestag koji su zakazani za jesen 2025. godine.

Kako prenosi "Špigl", pozivajući se na interni dokument Bundesvera, Pistorujus je naložio ministarstvu da do 1. aprila predstavi opcije služenja vojnog roka u Nemačkoj koje ispunjavaju aktuelne bezbednosne zahteve.

"Ministar namerava da donese odluku o obaveznom služenju vojnog roka tokom ovog zakonodavnog perioda", navodi se u dokumentu.

Pistorijus je na višednevnom putu u Skandinaviji, gde između ostalog želi da se upozna s modelom obaveznog vojnog roka koji se primenjuje u Švedskoj.

Ipak, "Špigl" konstatuje da u Nemačkoj, u kojoj je ukinuto obavezno služenje vojske 2008. godine, nije moguće primeniti švedski model koji predviđa da se regrutuje oko deset odsto maturanata, jer bi to značilo da bi Bundesver svake godine morao da obučava oko 40.000 vojnika a za šta nema uslova.

Pistorijus je na marginama Minhenske bezbednosne konferencije izjavio da bi realno bilo da svake godine služi 3.000 ili 4.000 regruta.

image