I toga su se setili: "Putinova mafija" po evropskim bibliotekama krade knjige vredne milione evra

Posebno su cenjena dela Aleksandra Puškina i Mihaila Ljermontova, a najviše je stradala biblioteka u Varšavi, odakle je nestalo čak 78 naslova na ruskom jeziku, vrednih oko milion evra

Nemački "Bild" se dosetio još jednog polja za koje bi mogao biti odgovoran predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin – za krađu retkih knjiga ruskih klasika po bibliotekama širom Evrope. Rezultat delovanja "književne mafije" je ogroman: veliki kulturno-istorijski gubitak i milionska materijalna šteta.

Tragom podataka da od 2002. godine dela ruskih pisaca poput Puškina, Gogolja i Ljermontova nestaju iz biblioteka širom Starog kontinenta, nemački list ističe da – pošto su krajem novembra 2023. u Francuskoj uhapšena tri lica iz Gruzije, odgovorna da su oštetila biblioteku u Lionu – iza svega stoji organizovana banda iz bivše republike SSSR-a, kao i da je pomenuti slučaj povezan s prethodnim krađama u Poljskoj, Litvaniji, Estoniji i Švajcarskoj.

"Književna banda" deluje tako što u bibliotekama uzima na čitanje retke primerke koji zbog svoje velike finansijske i kulturne vrednosti mogu da se pregledaju samo u čitaonici, potom ih odnosi na razne načine, ostavljajući vrlo verne falsifikate. Veruje se da je banda napravila detaljne fotografije stranica i koristila ih za pravljenje ubedljivih replika knjiga koje su ukradene.

Lopovi su u Lionu ukrali deset Puškinovih knjiga, među kojima i prvo izdanje "Borisa Godunova" iz 1825, šteta je procenjena na 70.000 evra.

Nekoliko meseci kasnije lopovi deluju u Parizu, odakle iz Nacionalne biblioteke (BNF) odnose devet knjiga – opet Puškinove naslove, njih osam, i jednu knjigu Mihaila Ljermontova. Šteta – neverovatnih 650.000 evra!

Puškinova dela su nestala i iz biblioteke BGE u Ženevi, dok je najgore prošla Univerzitetska biblioteka (BUV) u Varšavi odakle je nestalo čak 78 knjiga na ruskom jeziku, vrednih oko milion evra.

Stručnjak za rusku politiku i profesor na Univerzitetu u Varšavi Hijeronim Grala je rekao da ukradena dela uključuju brojna prva izdanja knjiga Puškina, Ljermontova, Gogolja, Radiščeva i Ševčenka, ali i izneo sumnju, budući da su krađe počele ubrzo nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini februara 2022, da sve organizovano iz Rusije. S tim u vezi je pomenuo da su pojedine knjige prodavane na aukcijama ruske kuće "Litfond".

Nije propustio da primeti da ukradene knjige, ukoliko se nalaze u Rusiji, nikad neće biti vraćene jer "Moskva ne poštuje međunarodne sporazume, pa bi čak i istragu Interpola bilo teško sprovesti".

Iako su pojedinci, svi iz Gruzije, uhapšeni, pljačke nisu zaustavljene. Najnovija "žrtva" je glavna javna biblioteka u Berlinu iz koje je ukradeno pet retkih izdanja klasične ruske književnosti – tri Puškina ("Braća razbojnici", "Boris Godunov" i "Kavkaski zarobljenik"), te prva izdanja futurističkih knjiga Aleksandre Ekster i pesnika Alekseja Kručonih. Šteta - više stotina hiljada evra.

"Bild" podseća i na to da je Univerzitetska biblioteka u Vilnjusu u Litvaniji izgubila 17 knjiga u vrednosti od oko 439.000 evra, Univerzitetska biblioteka Tartu u Estoniji je ostala bez osam dela vrednih oko 158.000 evra, a Nacionalna biblioteka Letonije "ustupila" je kradljivcima dva dragocena dela 2022. godine.

Nemačko glasilo ipak iznosi i to da nema dokaza da je Putin bilo kako povezan s pljačkama, te dodao da je posredi vrlo unosan biznis.