Estonska premijerka pokazala da ne "jede Ruse" za doručak: Preferiram musli, jogurt i borovnice

Premijerka Estonije odbacila tvrdnje da je previše "antiruska" da vodi NATO

Estonska premijerka Kaja Kalas osporila je tvrdnje da je previše jastrebovski nastrojena prema Moskvi da bi postala sledeći šef NATO-a. "Suprotno onome što tvrde klevetnici, ja ne jedem Ruse za doručak", poručila je na društvenim mrežama.

Političarka je postavila sliku svog doručka i link ka "Politikovoj" priči o novom generalnom sekretaru NATO-a. Obrok je uključivao borovnice, musli, jogurt i misteriozno piće.

U tekstu, sagovornici "Politika" naveli su da je Kalas previše "antiruski" nastrojena i da "jede Ruse za doručak", što bi moglo da bude problematično. "Da li zaista hoćemo da postavimo nekoga ko voli da jede Ruse za doručak na ovu poziciju" šefa NATO-a, rekao je neimenovani EU zvaničnik za briselski portal.

U međuvremenu, Kalasova se pobunila zbog nedostatka "geografske ravnoteže" među članicama EU, što dovodi u sumnju ideju jednakosti unutar EU. Drugim rečima, tražila je da se visoke pozicije u EU i NATO-u daju istočnoevropskim članicama.

Estonska premijerka podržala je inače ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu, što su druge zapadne zemlje, uključujući SAD, odbacile.

Netrpeljivi stav Kalasove prema Moskvi osetio se i u samoj zemlji, kada je premijerka Estonije, Ruse koje žive u toj zemlji, opisala kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.