Bez većih iznenađenja tokom "super utorka": Pobede Trampa i Bajdena, izvesna repriza izbora 2020.

Dvojica vodećih kandidata sada se nalaze na korak od nominacije svojih partija

Američki predsednik Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp ostvarili su pobede na predizborima tokom "super utorka", kada je glasalo 15 saveznih država i jedna američka teritorija.

Prema preliminarnim rezultatima, Bajden je ostvario ubedljive pobede na demokratskim predizborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji.

Jedini poraz predsednik SAD doživeo je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo malo poznati biznismen Džejson Palmer. Ipak, treba naglasiti da je na tim izborima glasao samo 91 glasač.

Na republikanskim predizborima, Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji.

Jedina Trampova preostala suparnica za republikansku nominaciju, Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobedila u Vašingtonu.

Ni Tramp ni Bajden nisu uspeli da i zvanično osiguraju nominacije svojih stranaka tokom "super utorka", ali se sada obojica nalaze daleko bliže svom cilju nego pre izbora.

Bajden se, ipak, suočio sa jednim potencijalnim problemom - sve većim brojem protestnih glasova zbog rata u Pojasu Gaze, koji su ovog pita bili najvidljiviji u Minesoti.

U toj saveznoj državi, oko 19 odsto izašlih birača je podržalo je opciju "neopredeljen", kao znak protesta protiv Bajdenove podrške Izraelu.

Pre nekoliko dana ta opcija je iz istog razloga dobila 13 odsto glasova u Mičigenu, koji bi mogao da bude jedna od ključnih država na novembarskim predsedničkim izborima.

"Neopredeljeno" je bilo i 12 odsto demokratskih glasača u Severnoj Karolini i devet odsto njih u Masačusetsu.

Nezadovoljstvo progresivnih, mlađih i glasača arapskog porekla i muslimanske veroispovesti Bajdenovom administracijom zbog situacije mogla bi da predstavlja problem za aktuelnog predsednika na novembarskim izborima, pogotovo u tzv. kolebljivim državama.

Obratili se Bajden i Tramp

Predsednik Bajden saopštio je da su milioni Amerikanaca "jasno čuli svoj glas" i sugerisao je da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko telo želi "da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trampa da nas vrati unazad".

Tramp je "usredsređen na sopstvenu osvetu i odmazdu", navodi Bajden, i želi da "ukine osnovne slobode poput mogućnosti da žene same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti".

Tramp je u obraćanju okupljenima u letovalištu Mar-a-Lago rekao da je "ovo veličanstvena noć".

"Ne zovu ga super utorak bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć", rekao je bivši američki predsednik komentarišući rezultate.

Tramp je osudio Bajdenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema

imigraciji.

"Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije", poručio je on.