Svet

Incest u Stejt departmentu: Šta se krije iza odlaska najzloglasnijeg lica spoljne politike SAD

Diplomatska karijera Viktorije Nuland se približava kraju, ako je verovati nedavnim izjavama američkih zvaničnika – a spekulacija o razlogu za to sve je više
Incest u Stejt departmentu: Šta se krije iza odlaska najzloglasnijeg lica spoljne politike SADGetty © Sarahbeth Maney - Pool

Visoki zvaničnik Stejt departmenta i jedan od najuticajnijih antiruskih jastrebova Viktorija Nuland penzionisaće se za nekoliko nedelja, najavio je državni sekretar Entoni Blinken.

Ona je poražena u "trci" za funkciju zamenika državnog sekretara - koje je poslednjih meseci obavljala u svojstvu vršioca dužnosti – pošto je predsednik Bajden odlučio da na to mesto imenuje dosadašnjeg zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost Kurta Kembela.

Nulandova bi uskoro trebalo da napusti i funkciju podsekretara za političke poslove.

Njena uloga u ukrajinskom Majdanu i rušenju predsednika Viktora Janukoviča u februaru 2014. dobro je poznata – a ona se tom prilikom i proslavila u javnosti nakon što je demonstrantima u Kijevu delila kolačiće.

U otvorenom razgovoru Nulandove i tadašnjeg američkog ambasadora u Ukrajini Džefrija Pajata koji je neplanirano procurio u javnost, njih dvoje razgovaraju ko bi sa liste opozicionih političara trebalo da zameni Janukoviča.

Tom prilikom je Nulandova diplomatski poručila "je*eš EU"; ona je, inače, u administraciji SAD tada bila zadužena za odnose i sa EU.

Kada je nekoliko meseci kasnije izbio oružani sukob na istoku Ukrajine, Nulandova je bila jedan od glavnih zagovornika pružanja snažne podrške novim, prozapadnim vlastima u Kijevu. 

Na njenu ulogu u rusko-ukrajinskom sukobu osvrnuo se i sam Blinken, koji je rekao da je ona "predvodila napore za formiranje koalicije zemalja" koje su podržale Ukrajinu nakon početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine.

Zašto je Nulandova smenjena i da li će do dovesti do promene američke spoljne politike?

Mnogi posmatrači prilika u Vašingtonu su spekulisali da bi odlazak Nulandove iz Stejt departmenta mogao da dovede do promene američke politike prema Ukrajini, kao i da bi Vašington mogao da odustane od Kijeva.

Dugogodišnji novinar RT Amerika i autor emisije "Glas iz Amerike" Nebojša Malić, međutim, nije uveren ta će tako zaista i biti. On podseća da je Nulandova ostala bez unapređenja, pošto je funkciju na koju je pretendovala dobio Kurt Kembel.

"Koliko god da je privlačno protumačiti ovu odluku kao njen odgovor na to što nije dobila unapređenje, Nulandova je savršen primer osobe iz spoljnopolitičkog establišmenta, koja mnogo više voli moć nego novac", objašnjava on.

Malić zbog toga ne veruje da će se ona zbog bolje zarade prebaciti u privatni sektor, kao ni da će Bela kuća odustati od Ukrajine.

"Sve zavisi od toga gde će ona sledeći put isplivati", zaključuje naš sagovornik.

Smenu Viktorije Nuland komentarisao je i bivši američki obaveštajac Skot Riter, koji je rekao da je to doga došlo zbog njenih radikalnih neslaganja sa aktuelnom američkom politikom.

"Trebalo bi da bude jasno: ovo nije njena dobrovoljna odluka. Njeni stavovi više nisu u skladu sa politikom koju vode predsednik (Bajden) i državni sekretar (Blinken), rekao je on.

Riter je rekao i da su "njeni stavovi isuviše snažni, a njen status u politici isuviše visok", dodajući da njena retorika ne održava trenutne potrebe Vašingtona u odnosima sa Rusijom.

Slične stavove je sredinom prošle godine izneo i proslavljeni američki novinar Simor Herš, koji je nakon postavljanja Nulandove na mesto zamenika državnog sekretara pisao da je to dovelo do panike u Stejt departmentu.

On je, pozivajući se na svoje izvore, tvrdio i da su razni biroi Stejt departmenta žale kako Nulandova "divlja" dok je državni sekretar Entoni Blinken na putu.

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova takođe je prokomentarisala smenu Nulandove, navodeći da to pokazuje da je američka antiruska politika propala.

"Neće vam reći razlog njene ostavke. Ali to je jednostavno – neuspeh antiruskog kursa Bajdenove administracije. Rusofobija, koju je predložila Viktorija Nuland kao glavni spoljnopolitički koncept SAD, je kao kamen koji vuče demokrate na dno", precizirala je Zaharova.

Poruku Nulandovoj uputio je i nekadašnji glavni strateg Bele kuće u vreme Donalda Trampa Stiv Benon, koji je joj je poručio da "spremi advokate", zato što dolaze po nju.

"Sačuvaj svoje dokumente i spremi advokate, zato što dolazimo po tebe. Ti si glavni izvor cele ove situacije u Ukrajini", rekao je on.

"Incest" u Stejt departmentu

Smena Viktorije Nuland aktuelizovala je temu dubljih sukoba unutar Stejt departmenta, ali i između tog tela i Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC).

Bajdenov kandidat za novog zamenika državnog sekretara, Kurt Kembel, do skoro je obavljao funkciju koordinatora za Indo-Pacifik u NSC-u, a reč je o čoveku kog često nazivaju "arhitektom strategije za Aziju" Bajdenove administracije.

Kembel je, takođe, blizak prijatelj Entonija Blinkena, a postoje (neproverene) glasine i da je on kum Blinkenove dece.

Da bi se razumeli "incestuozni odnosi" u vrhu američke politike, gde svi sve znaju decenijama, treba napomenuti da je suprug Viktorije Nuland – Robert Kejgan, američki neokonzervativac, republikanac koji je žestoki protivnik Trampa i osnivač "Projekta za novo američko stoleće" (PNAC), rasadnika kadrova u potonjoj administraciji Džordža Buša mlađeg poput potpredsednika SAD Dika Čejnija, ministra odbrane Donalda Ramsfelda i savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Uz to, Nulandova je, navodno, upoznala Džejka Salivana sa njegovom ženom, Megi Gudlender, koja radi za Merika Garlanda u Ministarstvu odbrane, dok je brat Džejka Salivana, Tom Salivan, zamenik šefa kabineta Blinkena.

Uz to, Kembelova supruga Lael Brejnard je šef Bajdenovog Nacionalnog ekonomskog saveta i bliska je prijateljica sa Blinkenovom suprugom Evanom Rajanom, koja takođe radi u Beloj kući.

S druge strane, prema pisanju američkog portala "Pak", odnos Nulandove i Kembela ni ni približno toliko prisan. Nakon što je napustila Stejt department zbog neslaganja sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom 2017. godine, Nulandova je prešla u tink tenk Centar za novu američku bezbednost, čiji je Kembel jedan od osnivača i član upravnog odbora.

Nulandova je, ipak, tamo provela svega godinu dana pre nego što je "izgurana", a mnogi sumnjaju da je upravo Kembel u tome odigrao ključnu ulogu.

image