Demokrate pozivaju na kenselovanje "Njujork tajmsa": "Tragedija što će Tramp biti kandidat"

Nakon niza kritika koje su dobili na račun izveštavanja o izborima, medij je redakcijski komentar posvetio kritici Donalda Trampa

To što će Donald Tramp po treći put biti kandidat za predsednika SAD, "tragedija je za Republikansku stranku i zemlju kojoj navodno služi", piše "Njujork tajms" u redakcijskom komentaru.

"U zdravoj demokratiji, političke stranke su organizacije posvećene izboru političara koji dele skup vrednosti i političkih ciljeva. Oni upravljaju delom političke mašinerije, radeći sa izabranim zvaničnicima i državnim službenicima kako bi se izbori održali. Članovi iznose svoje razlike unutar stranke kako bi ojačali i izoštrili njene pozicije", navodi američki list, kroz istoriju poznat kao medij koji tradicionalno podržava demokrate.

Ovoga puta, medij se zabrinuo za Republikansku stranku, koja kako ocenjuje "Njujork tajms", napušta svoje odgovoronosti i, umesto toga, postaje organizacija čiji je cilj izbor jedne osobe "na račun integriteta, principa, politike i patriotizma".

"Kao pojedinac, gospodin Tramp je pokazao prezir prema Ustavu i vladavini prava, što ga čini nesposobnim za obavljanje funkcije predsednika. Ali kada se čitava politička partija, posebno jedna od dve glavne partije u zemlji moćnoj kao što su Sjedinjene Američke Države, pretvori u instrument te osobe i njegovih najopasnijih ideja, šteta pogađa sve", ocenjuje "Njujork tajms".

List navodi da je Tramp preuzeo Republikansku stranku na državnom nivou, što mu je, kako tvrde, omogućilo da podeli stranku na frakcije, od kojih neke više međusobno i ne komuniciraju.

Dodaje se da republikanski birači uskoro "možda neće imati izbora u vezi sa svojim kandidatom za predsednika".

"Njihov jedini izbor je da li da podrže nekoga ko bi državi učinio ono što je već učinio svojoj partiji", zaključuje "Njujork tajms".

Zanimljivo je da medij ovaj redakcijski komentar objavljuje u trenutku dok besne kritike demokratskog dela javnosti zbog njihovog izveštavanja o američkim izborima, odnosno, u trenutku dok stižu primedbe čitalaca koji prete otkazivanjem pretplate, jer navodno ova uticajna novinska organizacija ne prenosi na adekvatan način javnosti to koliku pretnju američkoj demokratiji predstavlja Tramp.

Stiče se utisak da "Njujork tajms" ovim tekstom pokušava da se "opere", budući da se prema mišljenju kritičara, u poslednje vreme previše bavio Bajdenovom starošću, što je skrenulo pažnju sa, kako Si-En-En opisuje "daleko veće i ozbiljnije opasnosti koju predstavlja druga Trampova administracija".

Najnoviji razlog da "Njujork tajms" iznervira demokrate, bila je i anketa objavljena tokom vikenda, a u kojoj je utvrđeno da većina Bajdenovih glasača veruje da je on prestar da bi bio efikasan predsednik. To je izazvalo bujicu ljutitih komentara upućenih izdanju, a čitaoci na društvenim mrežama poručuju da su odlučili da otkažu svoje pretplate, odnosno, popularnim rečnikom rečeno, "kenseluju" medij.

Koliko su takve pretnje opasne za ovaj medij, najbolje pokazuje podatak da je prihod "Njujork tajmsa", od digitalnih i štampanih pretplata samo u drugom kvartalu prošle godine iznosio 409,6 miliona dolara. Čak 68 odsto prihoda ovog medija, dolazi upravo od pretplatnika, navode neki izvori.

"To što su čak postavili ovo pitanje je dokaz pristrasnosti, odnosno, agende u njihovoj anketi", komentarisao je profesor novinarskih inovacija Leonard Taj, navodeći da "lakoverni Tajms pada pod uticaj desnice" te da ovo "nije novinarstvo.