Ljubav prema Ukrajini ili decenijska šansa za vojnu industriju?

Istočnoevropske države se utrkuju ko će više da snabde oružjem svoje susede, iza čega u stvari stoje porivi profita

Istočnoevropske države proizvode oružje, artiljerijske granate i druge vojne potrepštine tempom koji nije viđen od Hladnog rata, a istovremeno one su predvodnice u naporima da se pomogne Ukrajini u sukobu sa Rusijom, piše Rojters.

Agencija ukazuje na to da ukrajinski saveznici u tu državu šalju oružje i vojnu opremu od početka specijalne vojne operacije, ali time ujedno iscrpljuju i svoje zalihe.

Budući da, kako piše Rojters, pojedine bivše članice Varšavskog pakta pomoć Ukrajini vide kao pitanje regionalne bezbednosti, upravo su te države među onima koje najviše naoružavaju Kijev.

Iz kompanija koje se bave proizvodnjom oružja navode da aktuelni sukob ujedno predstavlja i veliku šansu za vojnu industriju istočnoevropskih zemalja.

"Uzimajući u obzir rat u Ukrajini i stav mnogih zemalja kojima je cilj povećanje potrošnje u oblasti vojnog budžeta, postoji realna šansa za izlazak na nova tržišta i povećanje prihoda od izvoza u narednim godinama", rekao je Sebastijan Čvalek, izvršni direktor poljskog PGZ-a.

PGZ kontroliše više od 50 kompanija koje proizvode oružje i municiju, od oklopnih transportera do bespilotnih vazdušnih sistema, i ima udele u još nekoliko desetina kompanija, a planira da investira skoro dve milijarde dolara u narednoj deceniji, što je više nego duplo u odnosu na period pre rata.

I drugi proizvođači povećavaju proizvodne kapacitete i utrkuju se da zaposle radnike, navode kompanije i zvaničnici iz Poljske, Slovačke i Češke.

Iz poljskog PGZ-a najavljuju da će 2023. godine proizvesti 1.000 prenosivih sistema protivvazdušne odbrane "Pjorun", što je skoro duplo više u poređenju sa 2022. godinom.

Kompanija, koja je Ukrajini isporučila veliku količinu oružja, verovatno će premašiti planirane prihode za ovu godinu, navodi britanska agencija.

Kada je reč o Češkoj, ta država je Ukrajini isporučila oružje u vrednosti od 2,1 milijarde dolara, a češki ministar odbrane istakao je da će izvoz češkog oružja ove godine biti najveći u poslednje tri decenije.

Za vojnu industriju Češke, sukob u Ukrajini predstavlja podsticaj koji nismo videli u poslednjih 30 godina, navodi zamenik ministra odbrane Tomas Kopečni.

Iz češke kompanije STV takođe najavljuju povećanje kapaciteta kada je reč o proizvodnji naoružanja.