Svet

Mediji: Švedska od sutra zvanično članica NATO-a?

Očekuje se da će Mađarska u četvrtak predati SAD protokol o pristupanju Švedske NATO-u, nakon čega će postati punopravna članica Alijanse
Mediji: Švedska od sutra zvanično članica NATO-a?Getty © Jonathan Raa/NurPhoto

Švedska bi mogla da postane članica NATO-a već u četvrtak ili petak, objavio je danas list "Dagens Niheter", pozivajući se na izvore u Alijansi.

Prethodno je mađarski predsednik Tamaš Šujok potpisao ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u, uzimajući u obzir da je Mađarska bila poslednja NATO članica koja je sprečavala Švedsku da se pridruži Alijansi.

"Očekuje se da će Mađarska u četvrtak predati Sjedinjenim Američkim Državama protokol o pristupanju Švedske NATO-u. Ukoliko Švedska brzo preda svoje pristupne dokumente, već u četvrtak ili petak mogla bi postati punopravna članica Alijanse", navodi list.

Kabinet švedske vlade saopštio je da će premijer Ulf Kristersson i ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem otputovati u Vašington 6. marta.

Prema pisanju švedskih medija, poseta premijera i šefa diplomatije Vašingtonu povezana je sa prijemom te zemlje u NATO.

Prema Severnoatlantskom ugovoru, država postaje članica NATO-a kada se njeni dokumenti ratifikacije predaju vladi Sjedinjenih Država.

Ranije je švedski TV kanal "TV4" javio da će se ceremonija podizanja švedske zastave u sedištu NATO-a u Briselu održati 11. marta.

image