Svet

Austrijanci najviše veruju desničarima

Vladajuća koalicija trenutno ima podršku svega 30 odsto birača
Austrijanci najviše veruju desničarima© Pexels

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) preuzela je vođstvo na političkoj sceni, pokazuju poslednja istraživanja javnog mnjenja.

Najnovije istraživanje društva "Lacarsfeld" pokazuje da bi, kad bi u Austriji sada bili održani izbori, pobedila FPO sa 26 odsto glasova, što je za jedan procenat više nego prošle nedelje.

Socijaldemokratska partija (SPO), koja je do sada vodila, pala je zbog rasprave između guvernera pokrajine Burgenland Petera Doskocila i liderke stranke Pamele Rendi-Vagner.

Prvobitno je dugo ćutanje SPO u vezi s ogromnim brojem tražilaca azila negativno uticalo na poziciju stranke u istraživanjima, a vođstvo na političkoj sceni izgubljeno je zbog unutarpolitičke svađe i odluka Doskocila da finansira istraživanje u kojem bi on bio prikazan kao "voljeniji" u narodu od Rendi-Vagner.

SPO je pala na drugo mesto budući da je podržava četvrtina građana, što je za dva procenta manje nego pre nedelju dana.

Vladajuća Narodna partija (OVP) kancelara Karla Nehamera može računati na svega 20 odsto glasova, a podrška ovoj stranci je u konstantnom padu. 

Zatim sledi Neos, koji bi trenutno mogao da računa na 13 odsto glasova.

Tek na petoj poziciji je stranka Zelenih, koja vlada u koaliciji sa OVP, a za koju bi trenutno glasalo deset odsto građana.

Time vladajuća koalicija trenutno ima podršku svega 30 odsto birača, malo više nego što bi trenutno dobila desničarska FPO.

FPO se, posle korupcionaške afere "Ibica", oporavila, pre svega zbog kritike epidemijske politike vlade i politike prema migrantima, što je, inače, glavna tema ove desničarske partije.

image