Svet

Indeks svetske diplomatije: Kina na prvom mestu, gde je Srbija?

Kina je pretekla SAD i zauzela prvo mesto, dok bi se Srbija na listi kotirala sasvim solidno
Indeks svetske diplomatije: Kina na prvom mestu, gde je Srbija?www.globallookpress.com © Liu Jie

Kina je pretekla SAD i zauzela je prvo mesto na listi zemalja sa najmoćnijom diplomatijom, pokazuju rezultati nedavno objavljenog Indeksa svetske diplomatije.

Iako kinesko vođstvo u odnosu na Amerikance nije veliko, ono ukazuje da je Kina poslednjih godina značajno razvila svoju diplomatsku mrežu i ojačala uticaj u mnogim delovima sveta, preneo je "Njuzvik".

Indeks svetke diplomatije za 2024. godinu, koji je objavio Institut Loui, rangirao je 66 država na osnovu broja diplomatskih ispostava – ambasada, konzulata i drugih predstavništava, koje poseduju širom sveta.

Kina se na našla na prvom mestu njihove liste sa 274 diplomatska predstavništva, dok su SAD zauzele drugo mesto za 271 ispostavom.

"Diplomatija se često zanemaruje kao mera uticaja, ali nikada nije bila važniji element državnog upravljanja. Globalni indeks diplomatije pokazuje da vlade nastavljaju da ulažu u diplomatiju kako bi projektovale moć i ostvarile svoje interese", rekao je direktor programa za javno mnjenje i spoljnu politiku Instituta Loui Rajan Nilam.

Rezultati analize pokazuju da Kina prednjači kada je reč o diplomatskoj zastupljenosti u Africi, Istočnoj i Centralnoj Aziji, kao i na Pacifiku, dok Vašington i dalje drži prvo mesto u Evropi, Severnoj i Centralnoj Americi i Južnoj Aziji.

Dve sile su izjednačene na Bliskom istoku i u Južnoj Americi.

Zanimljivo je i da je Turska zauzela treće mesto, te da sa 252 diplomatska predstavništva ne kaska previše za vodećim parom. Ostatak liste top 10 popunjavaju Japan, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Brazil.

Gde se nalazi Srbija?

Globalni indeks diplomatije pokriva samo 66 država, odnosno svega trećinu članica Ujedinjenih nacija, a Srbija se, nažalost, nije našla na toj listi.

Ipak, na osnovu javno dostupnih podataka, možemo utvrditi da Srbija ima ukupno 106 diplomatskih predstavništava, odnosno 74 ambasade, 25 konzulata i 7 stalnih predstavnika u međunarodnim organizacijama. 

Taj rezultat bi Srbiju stavio na 35. mesto na listi Instituta Loui, sa istim brojem predstavništava kao Malezija.

Zanimljivo je da Srbija, prema podacima dostupnim na sajtu Globalnog diplomatskog indeksa, ima više diplomatskih predstavništava od nekih znatno bogatijih evropskih zemalja, poput Austrije, Švedske, Irske, Norveške i Švedske.

image