Evropljani besni na Bajdena: Mi šaljemo oružje Ukrajini, a vi nama papreno skup gas

Članice EU okreću se gasu iz Amerike, ali plaćaju četiri puta više nego Amerikanci

Najviši evropski zvaničnici besni su na administraciju predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena i optužuju Amerikance da su profitirali od sukoba Rusije i Ukrajine.

Tačka razdora poslednjih nedelja su Bajdenove subvencije i porezi za koje Brisel tvrdi da nepravedno udaljavaju trgovinu od EU i prete da unište njenu industriju. Uprkos primedbama Evrope, Vašington nije najavio da će obustaviti ove akcije, piše "Politiko".

Bajden je u avgustu potpisao Zakon o smanjenu inflacije koji predviđa oko 430 milijardi dolara pomoći pojedinim sektorima američke privrede, uključujući i auto-industriju. EU tvrdi da ovaj zakon negativno pogađa evropske proizvođače automobila, pošto daje specijalne poreske olakšice američkim proizvođačima koje njihove proizvode čine konkurentnijim. Brojni zvaničnici, diplomate i ministri javno i privatno su osudili poteze Amerike.

Zemlje EU suočavaju se sa visokom inflacijom, pretnjom od recesije i teškoćom u snabdevanju energijom. U mnogim državama najavljene su restrikcije struje tokom zime.

Članice EU, koje su odbacile rusku energiju, okreću se gasu iz Amerike. Međutim, Evropljani gorivo plaćaju četiri puta više nego Amerikanci. U procvatu je i američka vojna industrija, s obzirom da evropskim vojskama manjka naoružanja jer su velike količine poslali Kijevu.

"Amerika je zemlja koja najviše profitira"

Sve to je "previše" za zvaničnike u Briselu i drugim prestonicama EU, ocenjuje "Politiko".

"Činjenica je, ako trezveno sagledate situaciju, Amerika je zemlja koja najviše profitira od ovog rata, jer prodaju više gasa po višim cenama, kao i oružje", rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Ističe da se svet "nalazi u istorijskom trenutku" i ocenjuje da dvostruki udar prekida trgovine zbog američkih subvencija i visokih cena energije rizikuje da okrene javnost protiv ratnih napora i transatlantskog saveza.

"Amerika mora da shvati da se javno mnjenje u mnogim zemljama EU menja ", poručio je.

Ministri i diplomate frustrirani su zbog načina na koji Bajdenova vlada jednostavno ignoriše uticaj koji domaća ekonomska politika ima na evropske saveznike.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Vašington da odgovori na zabrinutost Evrope.

"Amerikanci, naši prijatelji, donose odluke koje imaju ekonomski uticaj na nas", rekao je on u intervjuu za "Politko".

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da visoke cene gasa u SAD nisu "prijateljske", a nemački ministar ekonomije Robert Habek pozvao je Vašington da pokaže više "solidarnosti" i pomogne u smanjenju troškova energije. 

Lideri EU želeli su da razgovaraju o visokim cenama gasa sa američkim predsednikom na samitu Grupe 20 na Baliju, ali je Bajden "izgledao kao da je nesvestan tog pitanja", tvrdi visoki zvaničnik EU. Dejvid Klajman iz Brigelovog istraživačkog centra navodi da su "Evropljani vidno frustrirani zbog nedostatka informacija i konsultacija".

"Politiko" navodi da su zvaničnici sa obe strane Atlantika svesni rizika koji donose njihovi sukobi. Diplomate iz EU i SAD saglasne su u jednom - prepirke su ono što Vladimir Putin želi, dodaje pomenuti list.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton govorio je o visokim cenama američkog gasa i poručio da su "SAD i EU saveznici, ali da to podrazumeva da će priznati kada nešto pođe po zlu".

Jeftinija energija daje veliku konkurentnu prednost američkim kompanijama, a brojna preduzeća planiraju nove investicije u SAD ili čak premeštaju svoje firme u tu zemlju.

Saveznici ili ne?

Uprkos nesuglasicama po pitanju energije, prava panika u Briselu zavladala je tek kada je Vašington najavio šemu industrijskih subvencija od 369 milijardi dolara za podršku zelenoj industriji u skladu sa Zakonom o smanjenju inflacije.

"Zakon o smanjenju inflacije je promenio sve. Da li je Vašington i dalje naš saveznik ili nije", zapitao se jedan evropski diplomata.

Za Bajdena je pomenuti zakon istorijsko dostignuće, ali za Evropu potencijalna propast. EU zato priprema odgovore na američke subvencije, kako bi sprečila da njena industrija bude poražena od strane američkih rivala.

Francuska evroposlanica Mari-Pjer Vedren rekla je da se u svetu trenutno vodi borba za moć.

"Kada se rvete rukom, a niste mišićavi, niti pripremljeni i fizički i psihički, gubite", ocenila je.

Iza kulisa rastu i napetosti zbog novca koji se sliva u američki odbrambeni sektor. SAD su država koja je pružila najviše vojne pomoći Ukrajini, kojoj je od februara poslala oružje i opremu u vrednosti od više od 15,2 milijardi dolara. Evropa je, poređenja radi, Kijevu dostavila oko osam milijardi evra pomoći u vidu naoružanja.

Prema rečima visokog zvaničnika EU, obnavljanje zaliha sofisticiranog oružja može potrajati godinama zbog problema u lancu snabdevanja. To predstavlja još jedan problem za Evropu, jer bi Amerika mogla dodatno da profirita od sukoba Rusije i Ukrajine.