"Meta" otkrila lažne naloge američke vojske: Operativci vode prikriveni rat

Tehnološki gigant uklonio više desetina naloga na društvenim mrežava

Kompanija "Meta", u čijem vlasništvu se nalaze društvene mreže Fejsbuk i Instagram, otkrila je veliki broj lažnih naloga i stranica za koje se veruje da su "povezane sa vojskom SAD", piše u najnovijem bezbednosnom izveštaju te kompanije.

"Iako su pojedinci koji stoje iza ove operacije pokušali da sakriju svoje identitete i lokacije, naši istražitelji pronašli su veze sa osobama povezanim sa američkom vojskom", objavila je ova kompanija na svom blogu.

Kampanja širenja uticaja razotkrivena je ranije ove godine, a "Meta" je uklonila ukupno 39 naloga na Fejsbuku, 26 naloga na Instagramu, ali i 16 stranica i dve grupe zbog kršenja pravila koje zabranjuje "koordinisano neautentično ponašanje".

"Meta" je pokušala da umanji značaj ovih aktivnosti, naglašavajući da je "većina objava sa ovih naloga imala malo dodira sa autentičnim korisnicima", kao i da su Rusija i Kina organizovale slične "obmanjujuće kampanje".

Potvrđeni raniji navodi američkih medija

Rezultati ove analize potkrepljuju šokantnu istragu "Vašington posta", u kojoj je otkriveno da je Pentagon morao da sprovede "sveobuhvatnu reviziju načina na koji vodi prikriveni informacioni rat", nakon što je otkriveno više lažnih naloga koje su koristili njihovi operativci.

Uklanjanje lažnih naloga prvobitno su razotkrili istraživači analitičke kompanije "Grafika" i Internet opservatorije Univerziteta Stanford, koji su još u avgustu objavili izveštaj o grupama naloga koje navodno propagiraju "prozapadne" i antiruske narative.

Iako prvobitna studija nije pripisivala krivicu za lažne profile konkretnim akterima, dva zvaničnika naknadno su rekli "Vašington postu" da je američki CENTCOM – borbena komanda koja nadgleda snage na Bliskom istoku, u Severnoj Africi i Centralnoj Aziji – "među onima čije su aktivnosti ispitane" zbog svojih operacija širenja uticaja.

Predstavnici CENTCOM-a odbili su da komentarišu ove navode, ali je jedan zvaničnik tvrdio da bi takvo ponašanje "apsolutno predstavljalo kršenje doktrine i prakse obuke".