Svet

Rusija: Zelenski, Krim možeš samo da sanjaš

"Ako je neko spreman da nam ponudi način kojim bi se došlo do deokupacije Krima nevojnim sredstvima, ja sam za to", rekao je Zelenski
Rusija: Zelenski, Krim možeš samo da sanjašwww.globallookpress.com © Cover Images

Predsednik Ukrajine je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" rekao da "ne može biti protiv", ako neko Kijevu ponudi način na koji Ukrajina može da 'povrati Krim' bez upotrebe oružja.

"Ako je neko spreman da nam ponudi način kojim bi se došlo do deokupacije Krima nevojnim sredstvima, ja sam za to", rekao je Zelenski.

Izjava je odgovor na tvrdnju lista da je pitanje Krima ponovo postalo aktuelno i da je jedan deo zapadnih partnera zabrinut da bi pokušaj Kijeva da preuzme Krim mogao dovesti do velike eskalacije sukoba, pa čak i nuklearnog napada.

"Jasno mi je da su svi zbunjeni situacijom oko Krima i zabrinuti su šta će se desiti sa njim", rekao je Zelenski, napominjući da, ako rešenje koje se predlaže Ukrajini pretpostavlja da Krim ostaje u sastavu Rusije, onda "na te stvari ne želi da gubi vreme".

"To je gubljenje vremena", istakao je, potvrđujući rešenost Kijeva da ne odustane od aktuelnog konflikta, o čemu je 23. novembra napisao i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov. 

On je poručio na Tviteru da ništa što Moskva uradi neće približiti Kijev pregovorima. 

"Moramo da vratimo sve teritorije. Verujem da je bojno polje najbolje rešenje u trenutku kada nema diplomatije", objasnio je Zelenski i dodao da je nemoguće uspostaviti pravi mir dok se ruske snage ne "povuku sa svih teritorija koje su okupirale".

"Ako ne možete da vratite svoju zemlju u potpunosti, rat je jednostavno zamrznut na neko vreme. Samo je pitanje vremena kada će se nastaviti", prenosi američki list.

Komentarišući poslednju seriju masovnih udara Ruske Federacije po ključnim objektima infrastrukture u zemlji, rekao je da se slično nije desilo 80, 90 godina da je jedna zemlja u Evropi ostala u potpunosti bez svetla.

"Ovaj rat je u stvari pitanje snage, izdržljivosti, radi se o tome ko je jači", poručio je.

Rusija: Mirno preuzimanje Krima su pusti snovi

I dok Vladimir Zelenski ne odustaje od sukoba i, kako iz Moskve kažu, odbija pregovore, iz Saveta Federacije Rusije oglasio se predstavnik sa Krima, Sergej Cekov. On je izjavio da su komentari Zelenskog o Krimu ništa drugo do njegovih "pustih snova".

"Sve su to prazne reči, njegovi neostvareni snovi, apsolutno nerealan razvoj događaja. Krim će zauvek ostati ruski, Rusija nikada neće prihvatiti drugu opciju", rekao je.

Senator sa Krima pozvao je ukrajinskog predsednika "da se smiri" i prihvati činjenicu da je Moskva 2014. godine samo ispravila "veliku istorijsku nepravdu", koju je napravio Nikita Hruščov, prenose "RIA Novosti".

Kremlj: Nije istina da Kijev želi mir

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je danas da Zelenski ne odustaje od preuzimanja Krima i rekao da su tvrdnje po kojima je on, navodno, spreman za mirovne pregovore netačne. 

Poslednje izjave ukrajinskog predsednika dobar su primer za to, dodao je portparol, ali oduzimanje Krima, kako kaže, nije moguće.

"Vi znate da je od samog starta, a predsednik je o tome govorio više puta još pre početka specijalne operacije, u Ustavu Ukrajine pisalo da Krim treba vratiti Ukrajini silom. Ukrajina od ovoga de fakto nije odustala. Za nas to nije ništa drugo do rasprava o temi otuđenja teritorija Ruske Federacije. Ovo se ne može shvatiti na drugačiji način. To ne dolazi u obzir", poručuju iz Kremlja.

image