Upozorenje za članice evropskog bloka: EU prete interni sukobi oko vode

Izveštaj upozorava na destruktivan uticaj klimatskih promena na ekonomije EU i dodaje da neke zemlje članice već doživljavaju sukobe oko vode

Klimatske promene mogle bi da ugroze vodne resurse Evropske unije i time izazovu sukobe unutar država između članica bloka, javlja "Politiko", pozivajući se na procurilo saopštenje Evropske komisije.

EK će sledeće nedelje upozoriti članice bloka na rastuće rizike od klimatskih promena, navodi ovaj medij. Brisel navodno smatra EU nije činila dovoljno da se pozabavi ovim pitanjem i pozvaće članice da ubrzaju pripreme za suzbijanje globalnog zagrevanja.

Dokument Komisije identifikovao je nedostatak vode kao jedan od najvećih rizika sa kojima se EU suočava. Nedostatak vode ugrožava skoro svaki aspekt života i mogao bi navodno da izazove trku za snabdevanje unutar EU, upozorili su zvaničnici.

"Ovi rizici se mogu ispoljiti u više oblika, uključujući povećanu konkurenciju oko vodnih resursa u svim sektorima, kao i potencijalni rizik od sukoba unutar i među državama članicama oko međugraničnih vodnih resursa", navodi se u nacrtu koji citira "Politiko".

Dok se zelene politike EU suočavaju sa negativnim reakcijama unutar bloka, pritisak na vodne resurse raste zbog pojačanih ekstremnih vremenskih prilika, kao što su jake kiše koje dovode do poplava i suše koje dovode do nestašice vode, navodi se u saopštenju.

Izveštaj upozorava na destruktivan uticaj klimatskih promena na ekonomije EU i dodaje da neke zemlje članice već doživljavaju sukobe oko vode.

Nedostatak vode izazvao je sporove između regiona u Španiji ranije ove godine.

Usred najveće suše u svojoj istoriji, Katalonija je pokušala prošlog meseca da ubedi vladu u Madridu da preusmeri vodu kroz reku Ebro iz susednog Aragona.

U Francuskoj su se klimatski aktivisti sukobili sa policijom prošle godine usred protesta protiv izgradnje rezervoara za vodu za velike poljoprivrednike, napominje "Politiko".

Evropska komisija navodno procenjuje da bi pogoršanje klimatskih uticaja moglo da smanji ekonomsku proizvodnju bloka za 7 odsto do 2100. Rizici povezani sa vodom, kao što su poplave, mogli bi da izazovu godišnju štetu za EU u vrednosti od 1,6 biliona evra.

"Otpornost na klimatske promene je pitanje konkurentnosti privrede i kompanija, a time i radnih mesta. To je pitanje ekonomskog opstanka ruralnih i primorskih područja, poljoprivrednika, šumara i ribara", navodi se u dokumentu.

Evropska komisija je istakla da, čak i uz određene mere koje su na snazi, upravljanje globalnim zagrevanjem u bloku nije dovoljno za pružanje "razumne garancije", ističe se u njenom dokumentu.

Takođe, upozorava da bi se EU u budućnosti mogla suočiti sa više "katastrofa" povezanih sa klimatskim promenama, kao što su "suše, poplave, šumski požari, bolesti, neuspeli usevi, smrtni ishodi zbog toplote, oštećenja infrastrukture i strukturne promene u životnoj sredini".