Svet

Koridor poniženja za Palestince: Izraelska vojska izgradila put kroz Gazu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da će ovaj put koristiti za uspostavljanje operativnog uporišta i za prolazak snaga i logističke opreme
Koridor poniženja za Palestince: Izraelska vojska izgradila put kroz GazuGetty © David Butow/Corbi

Izraelska vojska izgradila je put koji deli Pojas Gaze na dva dela, a to je, kako su saopštili izraelski zvaničnici, samo deo plana Izraela za potpunu kontrolu nad ovom teritorijom, izveštava Si-En-En.

Satelitski snimak od 6. marta pokazuje da se put proteže od graničnog područja Gaze i Izraela, dužinom od 6,5 kilometara sve do Sredozemnog mora, i da razdvaja severnu Gazu od južne.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da će ovaj put koristiti za "uspostavljanje operativnog uporišta i za prolazak snaga i logističke opreme." IDF tvrdi da se ovaj put sada samo "renovira".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je 23. februara bezbednosnom kabinetu predstavio plan za Gazu posle pobede nad Hamasom, koji uključuje "potpunu demilitarizaciju", kao i promene u obrazovnom sistemu i civilnoj administraciji.

Palestinci iz Gaze smatraju da će im izraelska vojska ograničiti slobodu kretanja. Godine 2005, u vreme izraelske okupacije, bili su uspostavljeni kontrolni punktovi između susednih sela i izgrađeni obilazni putevi, koji su povezivali izraelska naselja i Izrael.

Ovaj put je prozvan "koridor Necarim", po nekadašnjem izraelskom naselju Necarim u Gazi. Palestinci tvrde da je "koridor Necarim", koji je postojao pre 2005. godine, bio dostupan samo izraelskim naseljenicima.

Izraelski ministar za pitanja dijaspore Amicai Čikli je izjavio da će ovaj novi put omogućiti izraelskoj vojsci da preduzima napade severno i južno od grada Gaze.

Čikli je u januaru, zajedno sa još nekim članovima izraelskog Kneseta (parlamenta), predložio plan koji je uključivao kontrolu nad strateškim delovima Pojasa Gaze. Planom je previđeno da se ovaj koridor koristi "za kontrolu nad podzemnom infrastrukturom Hamasa i džepova otpora na severu Pojasa Gaze."

"Stanovnicima Gaze ne treba dozvoliti da se vrate na sever barem dok ne srušimo čitavu podzemnu infrastrukturu Hamasa", navodi se u ovom predlogu. Plan je uključivao i drugi, "Sufa koridor", koji se nalazi nešto južnije.

Izraelska vojska počela je sa izgradnjom puta ubrzo nakon što je 7. oktobra objavljen rat Hamasu. Početkom oktobra Izrael je naredio evakuaciju 1,1 miliona ljudi iz severne Gaze.

Komandant inženjerijskog korpusa potpukovnik Šimon Orkabi rekao je za izraelski "Kanal 14" da vojnici trenutno uništavaju preostalu infrastrukturu unutar tampon zone. "To nam omogućava kontrolu nad ovim područjem", dodao je.

Izraelska vojska je upotrebila "veliku količinu eksploziva" za rušenje zgrada u tampon zoni. Potpukovnik je dodao i da će preostale zgrade u ovoj oblasti "uskoro nestati".

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Folker Tirk je u februaru saopštio da je prijavljeno uništavanje stambenih zgrada i drugih civilnih objekata na drugim mestima u Pojasu Gaze i da to predstavlja ratni zločin.

Tokom palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije od 2000. do 2005. godine, poznatog kao Druga intifada, "necarimski koridor" je bio potpuno zatvoren, rekao je učitelj iz grada Gaze Džamal El Rozi.

Prema izveštaju Hjuman rajts voča iz 2004. godine, tokom perioda okupacije, Izrael je sprovodio politiku "unutrašnjeg zatvaranja", ostavljajući samo jednu rutu između severne i južne polovine pojasa Gaze. Duž ove rute nalazili su se kontrolni punktovi Abu Holi i Matahen, koji su sprečavali kretanje palestinskim civilima.

Kako se prisetio  El Rozi, za putovanje od grada Gaze do južnog grada Kan Junisa bili su potrebni dani.

Punktovi su retko bili otvoreni, rekao je advokat iz grada Gaze Munter El Aši. Početkom 2000-ih kretanje duž kontrolnih punktova bilo je skoro nemoguće. "To je bila barijera poniženja", rekao je. U to vreme Palestinci su često provodili noći na ulicama.

"Kako da uopšte živimo ukoliko se tamo vratimo?", pita se Al Rozi. "Šta je sa civilnom infrastrukturom?", dodao je. "Ja sam učitelj. Da li će uopšte postojati škole u kojima mogu da predajem?"

image