Svet

Amerikanci razmatraju da pošalju marince na Haiti

To je jedna od opcija, ako ambasada SAD u Port-o-Prensu zatraži bezbednosnu podršku, pišu američki mediji
Amerikanci razmatraju da pošalju marince na Haiti© Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

Sjedinjene Američke Države razmatraju da pošalju marince na Haiti zbog pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji, piše "Marin korps tajms" pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike. 

"Angažovanje voda protivterorističkog tima marinaca je jedna od mogućnosti koje ima Ministarstvo odbrane, ako američke ambasade u Port-o-Prensu zatraži od Stejt departmenta bezbednosnu podršku", navodi ovaj američki medij.

Podseća se da je u sredu ambasada SAD na Haitiju pozvala Amerikance da napuste zemlju što je pre moguće.

Pucnjava u centru prestonice Haitija Port-o-Prensu i na području gradskog međunarodnog aerodroma počela je 29. februara, u odsustvu premijera Ariela Henrija. On je boravio u Keniji pokušavajući da dogovori završne detalje u vezi sa raspoređivanjem stranog naoružanog kontingenta na Haiti za borbu protiv bandi.

Banditske grupe paralisale su život u Port-o-Prensu, saopštavajući da nameravaju da spreče Henrija da se vrati na čelo zemlje i da je "oslobode". U zemlji je proglašeno vanredno stanje.

Haiti proživljava decenijama dugu društveno-političku krizu koja se pogoršala nakon ubistva predsednika Žovenela Moisa u julu 2021. Od tada je nereagovanje vlasti dovelo do neviđenog porasta kriminala pod uticajem gangsterskih grupa koje se bave iznudom, kidnapovanjem radi otkupa i kontrolišu čitava područja zemlje, uključujući i terminale za gorivo.  

image