Makron obećao da će legalizovati aktivnu eutanaziju u Francuskoj

Nije poznato da li je u inicijativu o eutanaziji uključeno i slanje francuskih vojnika na ukrajinski front

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će proširiti zakone o eutanaziji kako bi omogućio većem broju pacijenata da zatraže smrt uz medicinsku pomoć. Predlog zakona o tom pitanju biće predstavljen parlamentu do leta, rekao je on.

Makron je u intervjuu za francuske listove "Liberasion" i "Kroa" insistirao da se metod nazove "pomoć pri umiranju", tvrdeći da je to neophodno "jer postoje situacije koje se, sa humanog stanovišta, ne mogu prihvatiti". 

Predlog zakona će pomoći pri mirenju "autonomije pojedinaca i solidarnosti države", dodao je Makron.

Francuska je pasivnu eutanaziju legalizovala 2005. godine, dozvolivši terminalno bolesnim pacijentima da budu isključeni sa aparata za održavanje života. Aktivna eutanazija, koja uključuje ubrizgavanje smrtonosnih supstanci pacijentima, ostala je nezakonita.

Novi zakon će omogućiti "traženje pomoći pri umiranju pod određenim, strogim uslovima", rekao je francuski predsednik, dodavši da će pacijentima biti dozvoljeno da sami ili uz pomoć medicinskog stručnjaka primene "smrtonosnu supstancu".

Opcija će biti rezervisana za osobe koje "pate od neizlečivih bolesti", ali koje su sposobne da same donose odluke, što isključuje pacijente sa mentalnim poremećajima, kao i one sa Alchajmerovom bolešću i drugim neurodegenerativnim stanjima.

Kako piše "Kroa", Makron je obećao da će predstaviti zakon o pravu na "dostojanstvenu smrt" tokom svoje predsedničke kampanje 2022. Međutim, samo mali procenat pacijenata koji za to ispunjavaju uslove traži da im se veštački okonča život, navodi list, pozivajući se na onkologe.