Svet

Kada mir postane opasnost: Bivši premijer Češke proglašen za pretnju zbog svog pacifizma

Politički protivnici Andreja Babiša tvrde da njegovo zalaganje za prekid sukoba u Ukrajini ugrožava bezbednost Češke
Kada mir postane opasnost: Bivši premijer Češke proglašen za pretnju zbog svog pacifizmaGetty © Gabriel Kuchta / Stringer

Bivši češki premijer Andrej Babiš postaje pretnja vladi u Pragu zbog svojih "pacifističkih" izjava o ukrajinskom sukobu, izjavio je ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Babiš, koji je bio premijer između 2017. i 2021. godine, sada je na čelu najvećeg opozicionog bloka pod nazivom ANO. Prošle nedelje je kritikovao vladu sadašnjeg premijera Petra Fijale što je prekinula dijalog sa susednom Slovačkom zbog odluke Bratislave da ne šalje oružje Ukrajini.

"Sada je postao pacifista. Čini mi se da on postaje pretnja bezbednosti ove zemlje", rekao je Lipavski u intervjuu za državnu televiziju, navodeći da su komentari bivšeg premijera podrili imidž Češke na međunarodnom planu.

Babiš "ne zna ništa o spoljnoj politici", dodao je Lipavski. "Radio je apsolutno lude stvari sa češko-poljskim odnosima, dozvolio je da ga (mađarski premijer Viktor) Orban vodi u evropskoj politici, na apsolutno lud način".

Babiš je odbacio optužbe, napominjući da je upravo njegova vlada proterala desetine ruskih diplomata zbog "incidenta u Vrbetici" 2014. godine, za koji je kasnije presuđeno da je bio nesrećan slučaj.

U razgovoru za češki portal "iDNESz", Babiš je Lipavskog opisao kao "nekog ko je greškom postao ministar" i "sposoban je da govori samo o Ukrajini".

"Ne želim više da pričam o njemu. Orao ne lovi muve", dodao je bivši premijer.

Babiš je kritikovao češku vladu da je zbog Ukrajine "potpuno uništila" odnose sa Slovačkom sa kojom su nekada bili jedna država. Fiala je otkazao predstojeću zajedničku sednicu vlade jer je slovački premijer Robert Fico dao izjave o Ukrajini za koje Prag smatra da su "promoskovske".

Fico je izabran prošlog septembra obećavajući da će se zalagati za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, preokrenuvši prethodni stav Bratislave o bezuslovnoj vojnoj podršci Kijevu.

image