Svet

Švedska ne želi stalne NATO baze na svojoj teritoriji

Dan ranije sličnu izjavu dao je i premijer Ulf Kristerson, rekavši da kraljevina ne vidi potrebu za postavljanjem nuklearnog oružja na švedsko tlo u vreme mira
Švedska ne želi stalne NATO baze na svojoj teritorijiwww.globallookpress.com © IMAGO/Jouni Porsanger

Švedska ne želi da razmesti stalne NATO baze na teritoriji zemlje, naveo je ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem u intervjuu za tursku agenciju "Anadolu".

"Naravno, NATO će delovati u Švedskoj. Ali mi ne želimo stalne baze", pojasnio je ministar.

Dan ranije sličnu izjavu dao je švedski premijer Ulf Kristerson, rekavši da kraljevina ne vidi potrebu za postavljanjem nuklearnog oružja na švedsko tlo u vreme mira.

Švedska zastava podignuta je 11. marta u sedištu NATO-a u Briselu, čime je zvanično obeležen prijem zemlje u blok kao 32. članice.

Finska i Švedska podnele su prijave za pridruživanje alijansi u maju 2022. godine u kontekstu događaja u Ukrajini. Finska je postala članica bloka 4. aprila 2023. godine. Prijavu Švedske su dugo blokirale Turska i Mađarska. Ankara je posebno izrazila zabrinutost zbog podrške Stokholma kurdskim grupama.

Poslednjih godina Rusija je najavila nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. Severnoatlantska alijansa proširuje svoje aktivnosti nazivajući ih "obuzdavanjem ruske agresije". Kremlj je napomenuo da Moskva nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

Kako bi ojačala bezbednost u zapadnom pravcu, s obzirom na pristupanje Švedske i Finske NATO-u, Rusija je formirala dva nova vojna okruga – Lenjingradski i Moskovski. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, ovo će značajno poboljšati "efikasnost kontrole trupa".

image