Nastavlja se teror nad ruskim sveštenicima

Ukrajinski bezbednjaci pretresaju Černovičko-bukovinsku eparhiju Ukrajinske pravoslavne crkve

Černovičko-bukovinska eparhija kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve saopštila je danas da ih pretresaju predstavnici bezbednosne službe Ukrajine, prenose "RIA Novosti".

Ranije je ukrajinsko izdanje lista "Čas" javilo da u Černovcima, u Sabornom hramu Svetog Nikole (eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve), pripadnici bezbednosti Ukrajine vrše pretrese.

"SBU vrši pretrese u eparhijskoj upravi Černovičko-bukovinske eparhije UPC. Po završetku pretresa objavićemo detaljnije informacije. Informacija koja kruži internetom o uzurpaciji Nikoljskog hrama i eparhije nije pouzdana", saopštila je lokalna eparhija UPC na Fejsbuku.

Napominje se da na teritoriji eparhije nema drugih predstavnika verskih organizacija.

Ranije je Služba bezbednosti Ukrajine zajedno sa Nacionalnom policijom i Nacionalnom gardom izvršila pretres sveštenstva Kijevsko-pečerske lavre, kao i dva manastira na teritoriji Sarnensko-poleske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Rovenskoj oblasti.

Služba je saopštila da "mere imaju za cilj da spreče da se hram pretvori u 'keliju ruskog sveta'".

Ukrajinske bezbednosne službe veruju da bi u prostorijama Lavre mogli biti ruski diverzanti i oružje. Pretresaju i sveštenike, proveravaju da li su umešani u "nezakonite aktivnosti na štetu državnog suvereniteta Ukrajine".

Ranije je SBU pokrenula krivični postupak nakon što su na liturgiji u Kijevsko-pečerskoj lavri vernici navodno pevali pesmu koja "veliča Rusiju", dok je njen sveštenik suspendovan sa služenja liturgije i molebana.