SAD kupuju Grenland? Hoće li Tramp uspeti da pazari najveću "nekretninu" na koju je bacio oko?

Bivši američki predsednik mogao bi da ponovo pokuša da kupi autonomnu teritoriju, za koju je zainteresovan još od 2019.

Dok Evropska unija pokušava da otvaranjem kancelarije na Grenlandu stavi šapu na rudne rezerve ove teritorije, bivši američki predsednik Donald Tramp, po svemu sudeći "puca" znatno više, odnosno da Grenland sasvim otkupi od Danske.

"Njuzvik", naime, navodi, pozivajući se na izjavu istaknutog stručnjaka za međunarodne odnose, da bi Tramp, ako ponovo bude izabran za predsednika, mogao da ponovi svoj pokušaj da pazari najveće ostrvo na svetu.

Bivši lider Amerike, u avgustu 2019. godine potvrdio je medijske izveštaje da je zainteresovan za kupovinu danske autonomne teritorije, tri puta veće od Teksasa, sa populacijom od oko 56. 000 ljudi.

Tramp je rekao da bi takav potez bio "veliki posao sa nekretninama", a "Volstrit džornal" tih dana je objavio da on želi pristup prirodnim resursima Grenlanda, ali i da ostavi nasleđe slično onom koje je iza sebe ostavio Dvajt Ajzenhauer, uključujući Aljasku u sastav SAD.

Predlog je tada odbacila danska premijerka Mete Frederiksen, koja ga je označila "apsurdnim", dodajući da "Grenland nije na prodaju. Tu se razgovor završava".

Izvršni direktor londonskog istraživačkog centra "Henri Džekson sosajati", Alan Mendoza, kaže, međutim za "Njuzvik" da ideja da SAD kupe Grenland "nije tako luda kao što zvuči".

"Prethodni pokušaj Donalda Trampa da kupi Grenland nije bio tako radikalan kao što bi se prvo moglo pretpostaviti. SAD su se istorijski uspešno angažovale u drugim kupovinama teritorija (između ostalog i od Danske u 20. veku), a istraživale su održivost kupovine Grenlanda još u prošlosti,1867. godine. Uz to, SAD je i garant je bezbednosti Grenlanda za razliku od Danske, odnosno, američke baze se nalaze na ovom ostrvu.

"Obezbeđivanje Grenlanda na ovaj način omogućilo bi SAD pristup ključnim resursima, kao i zaštitu od neprijateljskih upada bilo sa Arktika ili protiv samog Arktika. Uz klimatske promene koje potencijalno otvaraju morski put preko Arktika u narednim godinama, strateški položaj Grenlanda će samo rasti na važnosti", ocenjuje Mendoza.

SAD su tokom svoje istorije kupovale značajne teritorije, između ostalog i Luizijanu od Francuske 1803. godine, izvršili su aakviziciju Floride od Španije 1819. i kupili Aljasku od Rusije 1867. godine. Amerika međutim, nije napravila nikakve teritorijalne akvizicije od 1947. godine, kada su Marijanska ostrva, Karolinska ostrva i Maršalska ostrva došla pod njihovu kontrolu.

Tramp bi, međutim, mogao da pokuša da kupi Grenland, ako bi smatrao da ima "velike šanse za uspeh", iako ovaj politikolog ocenjuje da je malo verovatno da bi njegova ponuda bila prihvaćena.

"Danska se 2019. godine ujedinila protiv ideje o prodaji, pa i sami Grenlanđani nisu entuzijastični idejom da zamene jednog vlasnika drugim, umesto da proglase nezavisnost. Jedino da ponudi veoma napumpanu cenu za Grenland — što bi naškodilo njegovoj reputaciji — ili ponudi da ogromnim subvencijama kupi lokalnu podršku", zaključio je "Njuzvikov" sagovornik.