Bajdenov sin odbio da svedoči pred Kongresom

Poziv koji je prošle nedelje uputio predstavnik Džejms Komer, predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma, odnosio se i na tri bivša Bajdenova poslovna saradnika, od kojih se svi trenutno suočavaju sa sopstvenim pravnim izazovima

Sin američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hanter Bajden, neće se pojaviti 20. marta na saslušanju pred Kongresim odborom, a njegov advokat je poručio republikancima u Predstavničkom domu da "Hanter Bajden odbija njihov poziv na osrednju karnevalsku predstavu".

U pismu do kojeg je došao Asošijejted pres, Hanterov advokat Ebi Lovel osudio je pokušaje republikanaca da njegovog klijenta izvedu na javnu raspravu nakon što je prošlog meseca dao izjavu u trajanju od skoro sedam sati.

"Vaš najnoviji korak — ovaj poziv od 6. marta — nije ozbiljan nadzorni postupak. To je vaš pokušaj da oživite zamrlu istragu vaše Konferencije cirkuskom tačkom pripremljenom za desničarske medije", naveo je advokat, a preneo AP.

Poziv koji je prošle nedelje uputio predstavnik Džejms Komer, predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma, odnosio se i na tri bivša Bajdenova poslovna saradnika, od kojih se svi trenutno suočavaju sa sopstvenim pravnim izazovima.

U odgovoru Komeru Lovel je, prema pisanju "Hila", rekao da je Komerov poziv stigao "bez prethodne komunikacije" i da je odredio datum saslušanja dan pre nego što bi Bajden trebalo da se pojavi pred sudom u Kaliforniji u vezi sa optužbama za neplaćanje poreza.

"Moram da priznam da sam iznenađen vašim ishitrenim zahtevom. Posle svedočenja od šest i više sati 28. februara 2024. godine, zajedno sa spoznajom da je vaša istraga zasnovana na spletu zavera koje su ispleli osuđeni lažovi i optuženi ruski špijun, mislio sam da ćete čak i vi priznati da je vaš neosnovani postupak opoziva završen", naveo je advokat Bajdenovog sina.

Četrnaestomesečna istraga Komiteta o porodici Bajden prvenstveno se fokusirala na rad Hantera Bajdena u inostranstvu u zemljama kao što su Ukrajina i Kina.

Dok su zakonodavci otkrili etički upitno ponašanje predsednikovog sina i drugih članova porodice, republikanci tek treba da iznesu dokaze o nedoličnom ponašanju Džoa Bajdena dok je bio na javnoj funkciji.