Svet

Tramp p(r)oziva Evropu: Treba da trošite na Ukrajinu koliko i SAD

Evropa plaća mali deo onoga što plaća SAD, to nije fer prema Americi niti prema američkim poreskim obveznicima, poručio je bivši američki predsednik
Tramp p(r)oziva Evropu: Treba da trošite na Ukrajinu koliko i SAD© Tanjug/AP Photo/Mike Stewart

Bivši predsednik SAD Donald Tramp smatra da bi Evropa trebalo da potroši koliko i SAD na finansiranje Ukrajine, pošto je trenutna situacija nepravedna prema Americi.

U intervjuu za "Njuzmaks", novinari su pitali Trampa da li planira da smanji finansiranje Ukrajine ako bude ponovo izabran za predsednika.

"Evropa plaća mali deo onoga što mi plaćamo. Evropske zemlje zajedno treba da plaćaju isto kao SAD. One su u mnogo većoj opasnosti od nas. Evropa troši otprilike 100 milijardi dolara manje za Ukrajinu. To nije fer prema Americi niti prema američkim poreskim obveznicima", kazao je Tramp.

Bivši američki predsednik je ranije jasno stavio do znanja da bi, ako pobedi na američkim izborima u novembru, mogao sazvati samit NATO-a u junu 2025. kako bi razgovarao o budućnosti Alijanse. 

Govoreći na mitingu svojih pristalica u Južnoj Karolini, Tramp je rekao da ga je šef neimenovane "velike zemlje" NATO-a, dok je bio predsednik, pitao da li će SAD pružiti zaštitu Alijansi u slučaju napada od Rusije. 

Tramp mu je rekao da to neće učiniti jer zemlje NATO-a ne izdvajaju dovoljno sredstava za odbranu i da će "podržati njih (Rusiju) da rade šta god žele".

image