Moskva objavila podatke: Od 13.000 stranih plaćenika u Ukrajini, polovina poginula

Više od 13.000 stranaca učestvovalo je u sukobu na strani Kijeva, od kojih je skoro 6.000 poginulo, navodi rusko Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je najnovije podatke o broju poginulih stranih plaćenika koji se bore za Ukrajinu od februara 2022.

Najmanje 13.387 stranih plaćenika otputovalo je u Ukrajinu da se bore za Kijev, prema podacima koje je objavilo ministarstvo, pri čemu je potvrđeno da je 5.962 ubijeno.

Zapadni sused Ukrajine, Poljska, koja je jedna od najvećih pristalica Kijeva, obezbedila je daleko najveći broj plaćenika - 2.960, pokazuju podaci ministarstva. Više od polovine njih, 1.497 poljskih državljana, ubijeno je u sukobu.

SAD, glavni sponzor i donator vojne pomoći Kijeva, poslale su 1.113 plaćenika. Najmanje 491 njih je ubijeno, prema procenama ruske vojske.

Treća na listi je Gruzija, iz koje je došlo 1.042 plaćenika, od kojih je najmanje 561 ubijen. Dok je kavkaska nacija zauzela neutralan stav o sukobu, više puta odbijajući pozive Kijeva da otvori "drugi front" protiv Rusije, lokalni tvrdokorni nacionalisti su aktivno učestvovali u neprijateljstvima.

Gruziju blisko prati Kanada sa 1.005 identifikovanih plaćenika, od kojih je najmanje 491 poginuo. Kanada ima veliku ukrajinsku zajednicu, koja uglavnom potiče iz ere posle Drugog svetskog rata, kada su ukrajinski nacistički kolaboracionisti masovno bežali u zemlju, izbegavajući kaznu Sovjetskog Saveza.

Velika Britanija, Rumunija, Hrvatska i Francuska takođe su dale značajan broj plaćenika. Uprkos tome što je Pariz izjavio da podržava Kijev, samo je 356 francuskih državljana odlučilo da se bori za njega, a oko 147 njih je ubijeno, prema ruskim procenama.

Veruje se da su francuski plaćenici pretrpeli teške gubitke sredinom januara, kada je "privremeno okupljalište stranih boraca" pogođeno u gradu Harkovu na istoku Ukrajine. U napadu je poginulo više od 60 stranaca, pretežno francuskih državljana, saopštila je tada ruska vojska.