Brod sa 200 tona hrane stigao do obala Gaze

Planirano je da narednih dana još jedan brod sa humanitarnom pomoći bude poslat sa Kipra u Gazu

Brod koji sa Kipra prevozi skoro 200 tona hrane za Gazu stigao je do obala te palestinske enklave, javlja Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.

Brod u vlasništvu španske nevladine organizacije "Open arms" isplovio je iz luke Larnaka, u okviru testiranja novog pomorskog koridora za direktnu dostavu pomoći Pojasu Gaze, sa baržom koja nosi osnovne životne namirnice, a nije poznato gde je planirano da pristane kad bude stigao.

Misiju, koju najvećim delom finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, organizuje američka nevladina organizacija Svetska centralna kuhinja (World Central Kitchen), dok španska nevladina organizacija "Open arms" obezbeđuje brod, prenosi Rojters.

Druga pošiljka pomoći biće poslata sa Kipra u Gazu u narednim danima, izjavio je ministar spoljnih poslova Kipra Konstantinos Kombos, i dodao da bi Kipar mogao da ima sve veću ulogu u isporuci pomoći Gazi morskim putem.

Humanitarne organizacije nameravaju da isporučuju pomoć direktno u Gazu, a prema procenama UN, četvrtina stanovništva enklave je u opasnosti od gladi.