Svet

SAD obezbeđuju Kijevu novo oružje, ali ruski "tornado-S" i "lanset" ipak značajno superiorniji

Američki NASAMS i HIMARS ne mogu lako da se suprotstave naprednim ruskim ekvivalenatima, ukazuju stručnjaci "Jurejžan tajmsa"
SAD obezbeđuju Kijevu novo oružje, ali ruski "tornado-S" i "lanset" ipak značajno superiornijiwww.globallookpress.com © Pravda Komsomolskaya

Iako SAD najavljuju dodatnu isporuku oružja Ukrajini u vrednosti od 400 miliona dolara, uključujući i sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS i artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti HIMARS, Rusija može da se osloni na sopstveno "daleko moćnije" naoružanje – samohodni višecevni sistem za lansiranje raketa "tornado-S" i "lanset" dronove kamikaze, piše "Jurejžan tajms".

Ruski vojni ekspert Jurij Knutov je rekao da "ako govorimo o HIMARS-u, onda su ga ruski sistemi 'tornado-S' sa dometom od 120 kilometara i sposobnošću da usmeravaju svaku raketu pojedinačno već pretekli. Oni su mnogo moćniji od HIMARS-a".

Kako prenosi indijski sajt koji se bavi vojnom analizom, ruski mediji tvrde da je Zapad skoro u potpunosti iscrpeo zalihe municije, što je izazvalo zabrinutost Kijeva.

Istovremeno, ruski zvaničnici i vojni eksperti opovrgli su navode o ispražnjenim vojnim zalihama Rusije.

Aleksej Leonkov, takođe vojni ekspert iz Rusije, potvrdio je za "Jurejžan tajms" da je u toj zemlji povećana proizvodnja novih artiljerijskih i višecevnih raketnih sistema.

Kao i američki HIMARS, ruski "tornado-S" je višestruki raketni sistem koji se koristi za gađanje udaljenih ciljeva unutar neprijateljskih teritorija, ali je HIMRAS inferioran u odnosu na svog ruskog parnjaka. 

Na primer, američki "M142 HIMARS" može da ispali šest raketa od 227 milimetara vođenih GPS-om koje maksimalno dostižu 80 kilometara i precizne su u krugu od pet do deset metara.

Sistemi ruskih kopnenih snaga "9A54 tornado-S", sa druge strane, mogu da ispale dvanaest raketa od 300 milimetara na 120 kilometara sa istom preciznošću kao HIMARS. Osim toga, priprema za lansiranje u sistemu "tornado-S" traje samo tri minuta, što ga čini mnogo bržim i efikasnijim, zaključuje "Jurejžan tajms".

Pozicioniranje sistema "tornado-S" (domet 120 kilometara) duž leve obale Dnjepra otežaće HIMARS-u sa manjim dometom pozicioniranje duž desne obale i napad na ruske linije snabdevanja sa Krima, rekao je veteran indijskog vazduhoplovstva i vojni analitičar Vidžender Ka Takur za Jurejžan tajms.

Rusi se, dodaje "Jurejžan tajms", pored "tornada" oslanjaju i na bespilotne letelice "lanset".

Poput iranskih dronova "šahid-136", ruska bespilotna letelica "lanset", nakon što locira svoju metu, eksplodira pri udaru.

U julu 2022. je objavljeno je da su Oružane snage Ruske Federacije počele da koriste unapređene "lanset" bespilotne letelice za uništavanje pešadije i opreme ukrajinskih trupa.

Trajanje leta "lanseta" je povećano na jedan sat, a bojeva glava oružja je nakon modernizacije postala moćnija, piše "Jurejžan tajms".

Lanset bespilotne letelice koriste se i za izviđačke i za ofanzivne misije, prelaze i do 40 kilometara, a imaju module inteligencije, navigacije i komunikacije.

Ruski zvaničnici navode da su "lanset" bespilotne letelice, odnosno "samoubilački dronovi", prvi koji imaju posebnu tehnologiju protiv laserskog ometanja koja ih čini imunim na mnoge sisteme protiv dronova.

"Ni najnovije lasersko oružje ne može da ošteti dronove kamikaze 'lanset' zbog ugrađene zaštite od lasera. Gotovo je nemoguće presresti i uništiti ga. Ovog oružja se pribojavaju i oni koji poseduju najnovije lasersko oružje protiv dronova", rekli su stručnjaci ruske kompanije "Rosteh".

 

image