Svet

MO Ukrajine priznaje: Zalihe municije na kritičnom nivou

Prema rečima zamenika ministra odbrane Ukrajine , Kijev i dalje iščekuje isporuku višenamenskih borbenih aviona F-16
MO Ukrajine priznaje: Zalihe municije na kritičnom nivouGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Zalihe municije određene vrste ukrajinske vojske pale su na kritičan nivo, rekao je zamenik ministra odbrane Ukrajine Ivan Gavriljuk. Pomenuti zvaničnik je prethodno izjavio da Kijev pokušava da reši problem nedostatka artiljerijskih granata, masovnom proizvodnjom dronova.

"Zalihe municije određene vrste padaju na kritičan nivo. Ovaj i drugi negativni faktori otežavaju ukrajinskim oružanim snagama izvršavanje njihovih borbenih zadataka", ocenjuje Gavriljuk.

Prema rečima zamenika ministra odbrane, Kijev i dalje iščekuje isporuku višenamenskih borbenih aviona F-16, koji će smatra on, "povećati sposobnosti ukrajinskih snaga na kopnu".

U isto vreme Gavriljuk ističe da su Oružanim snagama Ukrajine preko potrebni sistemi PVO, avioni, helikopteri, rakete dugog dometa, granate – posebno u kalibru 155 mm, kao i savremeni sistemi za elektronsko ratovanje

Podsećanja radi, ukrajinske snage se već nedeljama suočavaju sa nedostatkom artiljerijskih granata, zbog odlaganja pomoći iz SAD, dok je EU tek pre pet dana uspela da se dogovori o izdvajanju svega pet milijardi za pomoć Kijevu.

image