"Blumberg": Moskva planira da zabrani prodaju nafte zemljama koje pristanu na ograničenje cena

"Blumberg" prenosi da je odgovarajući dekret već u izradi

Kremlj priprema predsednički dekret kojim će zabraniti ruskim kompanijama i trgovcima naftom da prodaju ovaj energent zemljama ili firmama koje se pridruže mehanizmu ograničenja cena, prenosi "Blumberg" pozivajući se na neimenovane izvore.

Faktički, ovim bi se onemogućilo svako upućivanje na ograničenja cena u ugovorima za rusku sirovu naftu ili naftne derivate, kao i zabranu isporuka namenjenih zemljama koje su uvele ograničenja.

Evropska unija trenutno pokušava da se dogovori o tome koliko strogo treba da bude ograničenje cena. Diplomate su juče prekinule pregovore o gornjoj ceni od 65 dolara po barelu, što je znatno iznad trenutne cene ruske nafte. Pošto postoje neslaganja oko nivoa cena, razgovori su odloženi za ponedeljak.

Još nije jasno kakav će uticaj na tržište imati gornja cena, kao i pomenuti dekret iz Kremlja, pošto se zvanične pristalice ove mere već uzdržavaju od kupovine ruske nafte. Ova politika je zapravo usmerena na druge velike potrošače, kao što je Indija, koji neće imati pristup zapadnom osiguranju i drugim uslugama prevoza ako plati više od fiksne cene.

Ruski predsednik Vladimir Putin i nekoliko drugih zvaničnika više puta su govorili da zemlja neće isporučivati naftu onima koji se pridruže ograničenju cena. Zamenik premijera Aleksandar Novak izjavio je ove nedelje da će zemlja umesto toga preusmeriti snabdevanje "tržišno orijentisanim partnerima" ili će smanjiti proizvodnju.