Svet

Robert Kenedi Mlađi optužio Bajdena za cenzuru društvenih mreža

Američke vlasti ne bi trebalo da utiču na rad internet-platformi jer tako krše Prvi amandman, rekao je nezavisni kandidat za lidera Amerike
Robert Kenedi Mlađi optužio Bajdena za cenzuru društvenih mreža© Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee, File

Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert Kenedi Mlađi pridružio se republikancima koji tuže Belu kuću zbog cenzure na društvenim mrežama. Istovremeno, rekao je da je lider Sjedinjenih Država Džozef Bajden pokušao da cenzuriše i njegove objave, prenosi "Hil".

Prema Kenedijevim rečima, američke vlasti ne bi trebalo da utiču na rad internet-platformi, koje imaju svoja pravila, zapravo takvo mešanje krši slobodu govora koja je garantovana Ustavom SAD.

"Društvene mreže treba da budu u mogućnosti da kontrolišu svoje sajtove i uklanjaju dečju pornografiju, propagiranje nasilja, rasizma ili slično. A kada se vlada umeša i kaže im šta da rade, imamo problem s Prvim amandmanom", objasnio je Kenedi u nedavnom intervjuu za "Njuznejšn".

Takođe, prisetio se sopstvene borbe s Belom kućom oko cenzure. Rekao je da je Bajdenova administracija sugerisala kompanijama društvenih medija da ograniče njegove naloge pod maskom borbe protiv dezinformacija, što su one i učinile. 

Naime, Kenedijevi profili na društvenim mrežama ograničeni su u januaru 2021. nakon što je objavio da je legenda bejzbola Henk Aron umro od komplikacija izazvanim vakcinom protiv kovida, što po navodima medicinskih stručnjaka nije bilo tačno.

Kenedi je prošlog meseca dobio parnicu za poništavanje te zabrane, ali je ista odložena dok Vrhovni sud ne donese odluku u sličnim slučajevima koji su pokrenuti u Misuriji u Luizijani, konstatuje "Hil".

image