Svet

Bivši načelnik poljskog generalštaba: U ratu ne postoje čuda – Ukrajinci gube

Ukrajina pati od nedostatka opreme i ljudstva, a masovni gubici utiču na njene borbene sposobnosti, kazao je Rajmund Andrježčak
Bivši načelnik poljskog generalštaba: U ratu ne postoje čuda – Ukrajinci gubeGetty © Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket

Ukrajinski gubici u sukobu sa Rusijom trebalo bi da se mere "u milionima", rekao je bivši načelnik Generalštaba poljske vojske Rajmund Andrježčak i dodao da "Kijev gubi rat", te da nema dovoljno resursa da izdrži u borbi sa Moskvom.

Tokom intervjua na TV kanalu Polsat, penzionisani general opisao je stanje na frontu kao "veoma dramatično" i naglasio da "ne postoje čuda u ratu".

Andrejžčak je prokomentarisao i odluku Vladimira Zelenskog da smeni Valerija Zalužnog sa pozicije glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga, ukazujući da dolazak Sirskog na ovaj položaj zapravo nije napravio nikakvu razliku, budući da se on suočava sa istim dilemama i problemima koje imao njegov prethodnik.

Prema njegovom mišljenju Ukrajina pati od nedostatka opreme i ljudstva, a masovni gubici utiču na njene borbene sposobnosti.

"Njima (Ukrajini) fali više od 10 miliona ljudi. Moja procena je da gubici treba da se mere u milionima, a ne u stotinama hiljada. Nema resursa u toj državi, nema ko da se bori", zaključuje bivši načelnik poljskog generalštaba.

Penzionisani general je povodom pitanja voditelja o izveštajima da će Ukrajina ostati bez raketa za PVO do kraja marta, izjavio da to znači da će doći do "sve preciznijih udara, više gubitaka i uništenih infrastrukturnih objekata i da Ukrajinci gube ovaj rat".

Andrejžčak je tokom intervjua govorio i o manjku artiljerijske municije i naglasio da nije samo neophodno nabaviti milion granata, već da se moraju učiniti promene u strateškoj proizvodnji municije.

"Moramo proizvoditi municiju brže u diversifikovanim postrojenjima, a ovo zahteva teške političke odluke i marljiv rad", smatra on.

Bivši poljski general je istakao i da Poljska treba da se pripremi za sukob velikih razmera sa Rusijom, koji će, prema njegovom mišljenju, izbiti u naredne dve do tri godine.

image