Svet

"Politiko": BiH će otvoriti pregovore sa EU, nastavak procesa žestoko uslovljen

O trenutnom nacrtu danas će raspravljati ambasadori EU danas, a lideri EU u četvrtak
"Politiko": BiH će otvoriti pregovore sa EU, nastavak procesa žestoko uslovljen© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Evropski lideri spremni su da daju "zeleno svetlo" za otvaranje pristupnih pregovora s BiH, navodi se u Nacrtu dokumenta od 19. marta u koji je "Politiko" imao uvid.

Evropska unija je BiH dodelila status kandidata u decembru 2022, a Evropska komisija je prošle sedmice dala pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, što lideri Evropskog saveta sada planiraju da slede.

Tekst uključuje uslove za pregovore o pristupanju, rekavši da se sledeći deo procesa može odigrati tek "kada se preduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022", što znači da BiH treba više da  napreduje u svojoj domaćoj politici pre nego što može da uđe u blok.

O tom nacrtu danas će raspravljati ambasadori EU.

Jedan diplomata iz zemlje koja je u početku bila više skeptična prema dosadašnjem napretku BiH, kojem je odobrena anonimnost da otvoreno razgovara o ovoj temi, izjavio je za "Politiko" da je drugi deo dokumenta ključan.

"Sve reforme koje smo dogovorili stvarno moraju biti dovršene pre nego što se dogodi bilo kakav sledeći korak za BiH", naveo je.

Uoči zasedanja Evropskog saveta u četvrtak, sedam evropskih zemalja pozvalo je svoje kolege da slede preporuke Evropske komisije o BiH.

Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija rekle su da bi blok trebalo da "iskoristiti zamah i trenutnu priliku", a podršci se pridružila i Nemačka.

image